Pretjerano iskorištavanje

1092

rijekacoloradoPresušuje osam velikih svjetskih rijeka. Osam velikih svjetskih rijeka prijeti presušivanje zbog pretjeranog iskorištavanja, piše novi broj časopisa National Geographic. Ljudski izumi, brane, rezervoari i kanali, stvorili su dugoročne probleme koji se sada zorno vide. Rijeka Colorado duga je 2.333 kilometara, a vodom opskrbljuje oko 30 milijuna ljudi.

 

Budući da je preopterećena iskorištavanjem za poljoprivredu, industriju i komunalne potrebe duž svog toka, jedva desetina nekadašnjih količina vode danas stiže do Meksika.

Zbog toga su sve glasniji zagovaratelji uklanjanja nekih brana na njenom toku. Rijeka Ind je primarni izvor vode za 170 milijuna ljudi u Pakistanu, ali je danas toliko eksploatirana da se više ne ulijeva u ocean u gradu Karačiju, zbog čega su u tom gradu učestale krađe i sukobi – upravo zbog pitke vode. Pakistan čekaju ‘mračna’ vremena, zaključuje časopis. Ipak, postoje znaci bolje suradnje sa susjednom Indijom, koja je bliže glečerima i bolje iskorištava vodu iz Inda koju dobiva.

Rijeke Amu Darja i Sir Darja ulijevale su se u Aralsko jezero, nekoć četvrto najveće kopneno jezero na svijetu. No, 1960-ih je počelo isušivanje jezera i preusmjeravanje rijeka, koje su danas gotovo presušile. Amu Darja (duga 2.414 kilometara) danas presušuje čak 110 kilometara prije svog nekadašnjeg izljeva, a Sir Darja (duga 2.212 kilometara) toliko je zagađena da se više ni njena voda više može koristiti za piće.

Rijeka Rio Grande jedna je od najvećih u Sjevernoj Americi, duga je 3.033 kilometara, a većinom svog toka definira granicu između SAD-a i Meksika. No, zbog eksploatacije i suše ranih 2000-ih, rijeka je jedva stizala do Meksičkog zaljeva.

Žuta rijeka u Kini šesta je najduža rijeka na svijetu, duga 5.464 kilometara. Rijeka povremeno presušuje od 1972. godine, zahvaljujući iskorištavanju za navodnjavanje usjeva. Godine 1997. rijeka nije tekla čitavih 230 dana.
Teesta je rijeka koja izvire na Himalaji i duga je 315 kilometara. Protječe kroz indijsku državu Sikkim i ulijeva se u Brahmaputru u Bangladešu. No, zbog irigacije je rijeka gotovo presušila, ribari više od nje ne mogu živjeti, a vode nema dovoljno ni za ratare. Unatoč svim ovim činjenicama, Indijci svejedno planiraju na njoj izgraditi nekoliko brana.

Rijeka Murray je najduža i najvažnija rijeka u Australiji, duga 2.375 kilometara. Koristi se kao izvor pitke vode za 40 posto stanovnika Adelaidea, ali i kao izvor života u plodnoj dolini Murray. No, snižavanje razina rijeke izazvalo je povećanje saliniteta, što prijeti usjevima. piše