Prirodno “renoviranje”

735

Zaštitite kožu od sunca, zagađenja i drugih opasnosti. Vaše tijelo sasvim je sposobno dobro se brinuti o sebi, no to se s godinama mijenja. Kroz prirodni piling koža odbacuje mrtve stanice, dok se one mlađe, generirane duboko u epidermi, ‘penju’ na površinu i zamjenjuju stare.

casa_vodeKod mlade, zdrave kože stanicama treba otprilike 28 dana da dođu do površine, a u roku od 12 dana odumiru i postaju višak.

Što smo stariji, proces prirodnog ‘renoviranja’ kože se usporava – potrebno je više vremena da nastanu nove stanice, a one stare na koži se zadržavaju duže. S vremenom koža gubi i svoj sjaj, dok slobodni radikali (koji nastaju zbog stresa, cigareta i najvećeg neprijatelja kože – sunčevih zraka) uzrokuju oštećenja stanica, što naposljetku dovodi do diskoloracije i eventualno do raka kože.

Tijelo usporava i proizvodnju kolagena (proteina koji pomaže u održavanju kože jedrom i elastičnom), zbog čega je vanjski sloj kože više sklon gužvanju i nastanku bora. Stanice također imaju tendenciju da, zbog hormonalnih promjena, brže gube vlagu pa koža postaje suha i manje sjajna.

Životni stil, kao primjerice izbjegavanje izlaganja kože sunčevim zrakama i učestalo korištenje preparata za sunčanje, osiguravanje dovoljno vremena za spavanje, čišćenje i hidrataciju lica tijekom noći, izbjegavanje izlaganja stresnim situacijama i redovita tjelovježba, itekako može pripomoći tome da koža što dulje bude zdrava i da izgleda mladenački.

Određenim vitaminima i ostalim dodacima prehrani možete znatno usporiti nastanak bora, spriječiti diskoloraciju i druge znakove starenja, no ključno je da većina daje najbolje rezultate kad se primjenjuju lokalno, a ne kroz tablete ili dijetu.

Najbolji dodaci prehrani

Omega-3
Ne samo da ovaj dodatak radi čuda po pitanju zdravlja srca, nego ga i dermatolozi preporučuju u tretiranju suhe kože i liječenju problema kao što su psorijaza i ekcemi. Ove masne kiseline ključna su komponenta u ‘podmazivanju’ sloja koji kožu čini mekanom, a potpomažu i proizvodnju hormona koji poboljšava teksturu kože i pomaže u borbi protiv upalnih oštećenja koje su nastale zbog slobodnih radikala, jednog od uzroka bora i mrlja na koži.

Dovoljne količine omega-3 masnih kiselina u svoje tijelo možete unijeti pomoću namirnica kao što su ribe, prvenstveno losos, skuša, haringa i srdele, a ima ih i u koštunjavim plodovima, prvenstveno u orasima.

Vitamin A
Derivati ovog vitamina poznati su kao retinoidi, a kroz više od 700 provedenih istraživanja dokazano je da smanjuju bore, uklanjaju mrlje na koži i čine je glatkom i mekanom, no njihova loša strana je da ponekad uzrokuju i poneke nuspojave. Retinoidi mogu uzrokovati crvenilo, zadebljanje ili skaliranje kože, kao i njezino ljuštenje, koje može trajati nekoliko tjedana, pa i više.

Retinoidi se uglavnom nalaze u hrani životinjskog porijekla (u jetricama, jajima, ribi i mliječnim proizvodima), a u organizam ih možemo unijeti i pomoću lijekova i preparata koji se mogu kupiti i bez liječničkog recepta. Takvi dodaci su blaži, sadrže manje količine retinola od onih preparata koji se dobivaju isključivo putem liječničkog recepta.

Vitamin B3
Ovaj B vitamin, poznatiji kao nikotinamid, pomaže u povećavanju proizvodnje spojeva od kojih se sastoji vanjska barijera kože, što naposljetku pomaže u boljoj hidrataciji kože. Ovaj vitamin također pomaže u smanjivanju crvenila na koži pacijenata koji boluju od kuperoze, upalne bolesti gdje su nježne kapilare kože lica dugotrajno proširene, a osobito je koristan ako imate suhu ili osjetljivu kožu.

Vitamin C
Dokazan u suzbijanju slobodnih radikala koji uzrokuju bore, obješenu kožu i druge znakove starenja. Vitamin C također čini kožu čvrstom i glatkom te briše smeđe mrlje. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su opekline od sunca liječile šest mjeseci kremom bogatom vitaminom C svjedočile znatnom poboljšanju finih linija i boje kože. Iako prednosti retinoida i vitamina C zvuče slično, koristeći oba preparata dobivate kompleksnije građen, bolji ten.

Vitamin E
Ovaj vrlo moćan vitamin liječi suhoću kože tako što joj pomaže da ponovno pokrene prirodan proces stvaranja ovlaživača i podupire UV zaštitu. Mnoštvo istraživanja potvrdilo je da je vitamin E prava zvijezda među vitaminima. U jednom takvom istraživanju vitamin E znatno je reducirao broj slobodnih radikala koji štete koži, a koji su nastali zbog cigaretnog dima, dok je drugo istraživanje pokazalo da je koža manje crvena, natečena i suha kada se vitamin E konzumira prije izlaganja UV zrakama, zbog čega se ovaj sastojak redovito nalazi u kremama za sunčanje. piše