Udobno, neprocjenjivo i ne – baš tako jeftino

936

Top 10 nezaboravnih putovanja (luksuznim) vlakovima. Ako ste veliki vlakoljub, i priželjkujete dan kada će se od Rijeke za Zagreb moći stići u sat vremena tim prometalom, tada je deset najboljih svjetskih putovanja vlakom štivo upravo za vas.

vlakZa mnoge Europljane vlak znači udobno svakojutarnje putovanje do posla. Ne i za Hrvate. Hrvatske željeznice ne samo da nisu modernizirane, već je i povezanost dijelova zemlje nikakva, a i ono malo veza što postoji, višestano je mrcvarenje u neudobnim vlakovima starijim valjda i od same željeznice. Ukoliko ste nosom mrdnuli iz Lijepe naše znate kako je upravo prekrasan komfor vlakova u Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Skandinaviji. Brzo, udobno, sigurno – pravi mali avioni.

Pa ako ste veliki vlakoljub, i priželjkujete dan kada će se od Rijeke za Zagreb moći stići u sat vremena tim prometalom, tada je deset najboljih svjetskih putovanja vlakom štivo upravo za vas.

10. Istočni i Orijentalni Express – Tajland, Malezija, Singapur

Naravno da  iz Bangkoka stižete u Singapur za nekoliko sati leta, no zašto propustiti ovaj agatakristovski užitak putovanja vlakom preko Malajskog poluotoka. Sestrinski vlak venecijanskog Orient Expressa nudi baršunaste sofe, piano bar sa savršenom glazbom, kabine s luksuznim kupaonicama, savršeno uređen interijer, prekrasne arome i istočnjačku gastronomiju.

Ukrcaj: Bangkok ili Singapur

Cijena: Oko 15 tisuća kuna

9. Hiram Bingham, Peru

Hiram Bingham američki je povjesničar koji je svijetu otkrio divote antičkog peruanskog Macchu Pichua. Gotovo 2,5 tisuće metara nadmorske visine u peruanskim brdima, vlak koji nosi Binghamovo ime jedan je od najkraćih luksuznih vlakova na svijetu. Četverosatni put prema Pichuu obilovat će sjajnom gastro ponudom. Nema boljeg načina za prolaženje puteva drevnih Inka. I ne zaboravite na svečanu odjeću za koktel zabavu na povratnom putovanju.

Ukrcaj: Poroy ili Macchu Pichu

Cijena: Povratna karta oko 3 tisuće kuna

8. Southern Spirit, Australija

Najbolji način za upoznavanje sjeverne Australije. Pravo krstarenje počinje u Byron Bayu, ide kroz vinograde Hunter Valleya do zoološkog vrta Taronga koji je otvoren tijekom cijele godine.Iznimno luksuzan, vlak vam dozvoljava da izaberete između Zlatne ili Platinaste klase kabina.

Ukrcaj: Brisbane ili Adelaide

Cijena: ovisi o ruti, npr. put Adelaide-Brisbane u “zlatnoj” klasi kabine košta oko 22 tisuće kuna

7. Venice Orijent Express

Zašto čitati Agathu Christie kada je možete doživjeti? Sjajno mjesto za ljubitelje britanske kraljice krimića i pariškog art decoa iz 1920. godine. Budući da je slavni detektiv malih brčića Hercule Poirot, donio slavu luksuznom vlaku, mi ćemo samo dodati: najfiniji interijer, starinske peći na drva, miris glamura i šik 20-ih dovoljni su mamac za ljubitelje putovanja vlakom.

Ukrcaj: Paris, London, Istanbul 

Cijena: npr. Paris – London (jedna noć) oko 5.500 tisuća kuna

6. Indian Pacific, Australija

Od obale do obale, najkraći bi bio opis Indian Pacifica nazvan tako prema oceanu koji označava kraj bajkovite australske rute. Pacific je jedan od rijetkih vlakova ove vrste koji si mogu priuštiti i oni malo tanjeg budžeta. Neprocjenjivi pogledi na krajolik, klokane, i nezaboravne zalaske sunca duž 4.500 kilometara dugog putovanja u sjećanje se ucjepljuje do kraja života. Interijer nudi tzv. avio komfor (sa znatno više prostora za noge i ramena), pa sve do luksuznih kabina najviše klase.

Ukrcaj: Sydney ili Perth

Cijena: Jedna noć oko 4 tisuće kuna, Gold kabina oko 12 tisuća kuna

5. The Canadian, Kanada

Dramatični ledeni pejzaži, i sobovi koji mirno šeću, udomaćene divlje životinje i nezaboravno iskustvo odlika su puta vlakom kroz Kanadu. Vrhunski vlak u kojem besplatno možete surfati kada se zasitite prekrasnog krajolika (ako je to uopće moguće), kreće preko Rocky Mountainsa, spušta se preko prerije sve do zaleđenih jezera.

Ukrcaj: Vancouver ili Toronto

Cijena: Od četiri do 12 tisuća kuna

4. Transsibirska željeznica, Rusija

Sinonim za putovanje vlakom, Transsibirskom željeznicom možete prijeći 9 tisuća kilometara od Pacifika do St.Petersburga za deset dana. No zašto žuriti, ako možete sići i istražiti puteve doktora Živaga, Put svile ili veličanstvenu Moskvu. Ovo je putovanje iskustvo, a ne elegancija pa se oboružajte dobrom obućom i toplom odjećom, a večernji dress code ostavite kod kuće.

Ukrcaj: Moskva ili Vladivostok

Cijena: Od dvije do 7 tisuća kuna

3. Glacier Express, Švicarska

Brdovita Švicarska pruža spektakularan pogled na alpski pejzaž koji presijeca 291 most i gotovo stotinu tunela. Na gotovo četiri tisuće kilometara nadmorske visine, ostakljeni vlak učinit će da poželite  neprekidno putovanje ovom rutom.

Ukrcaj: St.Moritz ili Zermatt

Cijena: Od 600 do 1200 kuna

2. Maharadža Express, Indija

Kada je Indija ekstravagantna, tada je super ekstravagantna. Želite li doživjeti raskoš indijskih palača, bogatstvo arhitekture i mističnost zemlje ukrcajte se na ovaj vlak.  Luksuz u interijeru potpomognut je tehnološkom erom u kojoj živimo. Besplatan internet i LCD televizori dio su svake kabine.

Ukrcaj: New Delhi

Cijena: Sedmodnevno putovanje u Delux kabini stoji oko 32 tisuće kuna, dok ćete za Predsjednički apartman izdvojiti visokih 90 tisuća kuna

1. Ponos Afrike    

Najluksuzniji safari na svijetu. Prostrane kabine (bolje rečeno apartmani), drveni interijer, oku ugodne afričke dekoracije i vlastiti mini bar. Vrlo galmurozan smještaj za samo 72 putnika koji će imati priliku vidjeti afričku divljinu koja oduzima dah. Ultimativna afrička avantura od Dar Es Salaama do Cape Towna traje puna dva tjedna. Zasigurno, putovanje života.

Ukrcaj: Cape Town i Dar Es Salaam (Tanzanija)

Cijena: Od 45 tisuća do 80 tisuća kuna  piše http://www.novilist.hr/hr/Info-Fun/Zanimljivosti/Top-10-nezaboravnih-putovanja-luksuznim-vlakovima