Hrana za dulji život

728

Prehrana s manje ugljikohidrata pomaže u borbi s karcinomom. Ljudi koji se hrane tipičnom zapadnjačkom prehranom, u kojoj čak 55 posto dnevnog unosa energija otpada na ugljikohidrate spadaju u ugroženu skupinu.

kolacPuno se, i dugo, priča o prehrani koja pomaže u borbi s karcinomom. Prema istraživanju objavljenom u novom broju specijaliziranog časopisa Cancer Research prehrana bogata proteinima, a siromašna ugljikohidratima može smanjiti rizik za razvoj karcinoma i usporiti rast tumorskih stanica koje su u organizmu već prisutne. Istraživači su različitim vrstama miševa implatirali ljudske tumorske stanice ili tumorske stanice miševa te ih hranili dvijema različitim prehranama – tipičnom zapadnjačkom (55% ugljikohidrata, 23% proteina te 22% masti) te prehranom sličnoj South Beach dijeti (15% ugljikohidrata, 58% proteina te 26% masti). Uočeno je da su tumorske stanice rasle znatno sporije kod miševa hranjenih prehranom sa smanjenim udijelom ugljikohidrata.
Također, miševi predisponirani za karcinom dojke stavljeni su na gore opisana dva prehrambena režima, i gotovo polovina njih koji su bili na zapadnjačkoj prehrani razvila je karcinom dojke unutar prve godine, dok niti jedan među miševima hranjenim visokoproteinskom dijetom nije razvio obolio. piše