Zauvijek žena

884

Kontrolirana menopauza za bolji život. Promjena ženskog tijela iz forme zamamne kruške u oblu jabuku nakon što zađe u zlatne godine ne znači nužno i manje kvalitetan život.

labKoje su to ženske ‘zlatne’ godine? Do kada su žene žene i koje je vrijeme kada ženstvenost gasne? Odgovore na ta pitanja potražila je svaka žena ispraćajući četrdesete i strepeći nad brojkom pet jer ona, prema stereotipnim mišljenjima, ujedno i znači kraj svježine, mladosti i svih atributa na koje su žene do tada bile ponosne. 

Događa se i meni?!  

Menopauza, tema o kojoj su tek slušale od starijih prijateljica i majki, sada se događa njima. Mladalačka vitalnost i vitkost vrlo često nestaje jer sa zadnjom mjesečnicom prestaje i fiziološka funkcija jajnika, a u ženinu organizmu cijeli niz sustava počinje raditi na drukčiji način. Razlog je nedostatak estrogena, zbog čega se vidljivo mijenja distribucija masnog tkiva i tjelesna težina. 

Strukić više neće biti poput onog mladenačkog – kao u osice – jer se masno tkivo počinje gomilati, u većini slučajeva, oko struka. Žene dobivaju na težini – otprilike jedan kg na godinu. Većina dobivenih kilograma ‘slaže’ se na trbuhu, stražnjici, oko bokova… 

Generalizirati se ne može jer je nakupljanje masti podložno individualnim razlikama. Neke će žene u postmenopauzi dobivati na težini više od drugih; ritam povećanja tjelesne težine ovisi o velikom broju faktora. Stres može rezultirati s jedne strane smanjenjem tjelesne težine, ali isto tako kod nekih i suprotno, povećavajući apetit – “nervozno prejedanje”. 

Smireni život, djeca koja su odrasla i osnovala svoje obitelji pa više ne žive s roditeljima, mirovina, financijska “ravnoteža”, određena udobnost – sve to može pokrenuti jezičac na vagi prema nagomilavanju kalorija i povećavanju tjelesne težine.

 – S godinama se polako gubi i mišićna snaga, brže se umara, pokretljivost se smanjuje, pa tako dnevna kalorijska potrošnja postaje manja. Istodobno, unos kalorija obično raste, rezultirajući u postupnom prekomjernom nakupljanju masnog tkiva u organizmu – objašnjava prof, dr. Dražen Postružnik, specijalist ginekologije.

 Disciplinirane i odgovorne  

– Paralelno s manjkom estrogena – prirodnog hormona u žena, mijenja se i cijeli niz drugih tvari koje organizam treba za pravilno funkcioniranje svih svojih kompleksnih sustava. 

Jedan je od njih i leptin, molekula koja je izravno odgovorna za odlaganje masti u stanice. Razina leptina s godinama pada, pa tako slabi dobra kontrola odlaganja masti u tkiva. Kod žena koje primaju nadomjesnu hormonsku terapiju (estrogene), kontrola tjelesne težine lakša je i jednostavnija. Te su žene ujedno i puno discipliniranije glede tjelovježbe, unosa kalorija u tijelo, urednog načina života…. – objašnjava ugledni ginekolog, dodajući da je motivacija za hormonskim nadomjestkom paralelna s motivacijom za zdravijim načinom života što doprinosi manjom pretilošću kod onih koje uzimaju estrogen. 

No, uz uzimanje estrogena obvezno je i dodavanje gestagena koji je potreban da bi zaštitio endometrij, jedini organ koji može na preveliku količinu estrogena reagirati bujanjem i pretvoriti se u prekanceroznu promjenu i eventualni rak maternice. Gestagen prati mnoštvo nuspojava, a jedna od njih je i nakupljanje vode u tkivima, što dovodi do povećanja težine pa je stoga važna dobro izbalansirana hormonska nadomjesna terapija. Tjelesna težina nije jedini simptom karakterističan za menopauzu. 

Osteoporoza i kardiovaskularna oboljenja mnogo su važniji, ali ih žene ne primijete, jer nastaju postupno i bezbolno. piše