Programi „Razmjene godišnjih odmora“ u SeneCura domovima za starije i nemoćne osobe

505

U SeneCura domovima u okviru skrbi koju pružamo, trudimo se prilagoditi fizičkim i psihičkim mogućnostima naših korisnika. Tako na najbolji mogući način pomažemo da naši korisnici žive ispunjen, fizički i psihički zdrav te maksimalno neovisan život. Iznimno nam je važno da naši korisnici nastavljaju njegovati i razvijati društvene kontakte, što je jedan od razloga zašto veliku pažnju pridajemo uključivanju naših korisnika, prijatelja, volontera i zajednice u rad i aktivnosti SeneCura domova.

Program „Razmjene godišnjih odmora“

U sklopu SeneCura domova, temeljem dugogodišnjeg iskustva razvili smo poseban program „Razmjene godišnjih odmora“, kojim omogućavamo da naši korisnici na nekoliko dana zamijene mjesta s korisnicima na drugim SeneCura lokacijama. Tako korisnicima omogućavamo da posjete druge države, vide nove gradove i mjesta. Takav tip razmjene korisnika se pokazao iznimno interesantnim jer širi horizonte naših korisnika, omogućava im stjecanje novih iskustava, upoznavanje novih lokacija i ostvarivanje novih poznanstava.

Kao primjer programa „Razmjene godišnjih odmora“ možemo navesti odlazak naših korisnika ove jeseni iz domova SeneCura Trešnjevka i Sesvete u SeneCura domove u Kreuzbergl and St. Veit u Austriji, dok su njihovi korisnici za to vrijeme došli k nama u goste. U tih nekoliko dana, naši su gosti iz Austrije obišli su Zagreb, od Trga bana Jelačića, zagrebačkog Gornjeg grada, Jaruna, Tomislavovog trga, Zoološkog vrta, Botaničkog vrta, a završetak susreta obilježili smo roštiljadom u dvorištu doma, uz pjesmu i ples.

Isto tako, u okviru programa razmjene godišnjih odmora naši su korisnici iz SeneCura doma u Bjelovaru, otišli u goste u austrijski SeneCura dom u Nikitsch, dok su njihovi korisnici došli k nama u Bjelovar na nekoliko dana. Zajedničko vrijeme s našim gostima iz Austrije provodili smo veselo, u šetnji gradom Bjelovarom, uz obveznu kavu na Korzu. Posjetili smo Kulturni centar “Mato Lovrak” u Velikim Grđevcima, družili se sa životinjama na Đurđevačkim pijescima, ručali u obližnjem dvorcu Stari grad, posjetili kazališnu predstavu „Štefek soldat“, a sve je završeno veselim ribolovom na našim domskim jezerima.

U SeneCura domu u Novakima Bistranskim ugostili smo korisnike iz austrijskog SeneCura doma u Vassachu. Za njih smo organizirali izlete u uži centar glavnog grada Zagreba, posjetili smo Krapinu, gdje smo obišli Muzej krapinskih neandertalaca te smo organizirali i izlet u Crikvenicu jer im našim gostima bila velika želja vidjeti Jadransko more. Dok su naši korisnici iz Novaka Bistranskih u Austriji imali su priliku posjetiti poznatu branu Kölnbrein, u regiji Hohe Tauern u Koruškoj s koje se prostire panoramski pogled na nacionalni park Hohe Tauern. Nacionalni park koji se proteže preko saveznih pokrajina Tirola, Koruške i Salzburga najveći je zaštićeni prostor u srednjoj Europi. Sliku alpskoga krajolika čini preko 300 vrhova iznad tri tisuće metara, veliki alpski travnjaci, ledenjaci i slapovi. Oko 10.000 životinjskih vrsta obitava u nacionalnom parku. Naši stanari posjetili su u Austriji i poznato Vrbsko jezero (tzv. Wörthersee) kao i park životinja Rosegg.

„Ovakvi inovativni SeneCura programi poput „Razmjene godišnjih odmora“ potiču irenje horizonta naših korisnika, omogućavaju upoznavanje novih kultura i običaja te najvažnije, potiču uspostavljanje novih kontakata i prijateljstava između korisnika različitih gradova i zemalja. Koliko su naši korisnici takvim aktivnostima zadovoljni govori u prilog da su najavljene razmjene u okviru ovakvog programa već za narednu godinu.“, izjavila je Jasna Krijan, regionalna direktorica SeneCura domova za starije i nemoćne u Koruškoj, Austriji te operativna direktorica za SeneCura Hrvatsku.

Skrb o korisnicima

Kvaliteta skrbi koju pružamo u našim domovima provodi se po najvišim SeneCura standardima. Pritom je čovjek uvijek u središtu naše pažnje. Ponašamo se prema svakom pojedincu s punim poštovanjem i suosjećanjem. Shvaćamo svaku osobu kao jedinstvenu i cjelovitu. Svaki naš korisnik ima dodijeljenog osobnog njegovatelja s kojim može izgraditi odnos povjerenja i bliskosti. Profesionalna skrb puno je više od tjelesne njege; stoga se trudimo slušati naše korisnike, suosjećati s njima, razumjeti ih, maksimalno im se posvetiti i brinuti za njih. Pokušavamo na najbolji način pomagati korisnicima da žive ispunjen, fizički i psihički zdrav te neovisan život. Važno nam je da naši korisnici nastavljaju njegovati društvene kontakte, stoga veliku pažnju pridajemo uključivanju obitelji, volontera, prijatelja u aktivnosti koje sprovodimo s korisnicima, sve s ciljem poticanja uključivosti i suradnje u zajednicama u kojima djelujemo.

###

________________________________________________

Međunarodna grupa SeneCura specijalizirana je za brigu o starijim osobama i zdravstvenu njegu. Na našem tržištu posluje od 2020. godine na četiri različite lokacije: u domovima za starije – Trešnjevka, Sesvete, Novaki Bistranski i Bjelovar. SeneCura Hrvatska dio je SeneCura grupe sa sjedištem u Beču, koja više od 20 godina posluje u Austriji, a prisutna je u Češkoj, Sloveniji, a sada i Hrvatskoj. Od 2015. austrijska tvrtka dio je francuske ORPEA grupacije koja s ustanovama za njegu i zdravstvenu njegu posluje u 22 zemlje te je jedna od vodećih svjetskih kompanija u skrbi za starije osobe na međunarodnoj razini. Unutar grupacije SeneCura je proglašena kompetencijskim centrom, nadležnim za područje srednje i istočne Europe. www.senecura.hr

Kontakt za medije:

Zrika Press

Zrinka Makovac

Perjavica 82A, Zagreb

e-pošta: press@zrika.hr

mob. 091/2508 747 tel. 01/3499 494