Putovanje kroz vrijeme je moguće

1485

Stephen Hawking: Putovanje kroz vrijeme je moguće!

Autor ‘Kratke povijesti vremena’ objavio je ovaj esej u sklopu najave TV dokumentarca koji će biti prikazivan u programu Discovery Channela.

Stephen Hawking planetarna je ikona znanosti, slavan po bestseleru “Kratka povijest vremena” iz 1988., prevedenom na 44 jezika i prodanom u 25 milijuna primjeraka. Već gotovo pola stoljeća boluje od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) koja mu je oduzela sve organe osim mozga. Prije nekoliko mjeseci umirovljen je na Lucasovoj katedri matematike u Cambridgeu, pa ima više vremena za popularizaciju znanosti u medijima.

Thorneova hipoteza

“Sve što trebate za vremenski stroj je crvotočina, veliki hadronski sudarač (LHC) ili uistinu vrlo brza raketa”, poručuje Hawking kojem je putovanje kroz vrijeme jedna od omiljenih tema.

U Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti, u kojoj se gravitacija opisuje kao zakrivljenje prostora i vremena, nađena su rješenja u kojima postoje petlje vremenskog tipa – vrijeme je tako zakrivljeno da omogućuje odlazak u prošlost ili budućnost. To dovodi do niza paradoksa, kao u SF komediji “Povratak u budućnost”, kada se tinejdžer Marty McFly uz pomoć vremenskog stroja vratio u godinu kad su se upoznali njegovi roditelji i zamalo ugrozio vlastito rođenje. Kozmolog Kip Thorne je 1988. iznio teoriju da svemirske crvotočine, ili tuneli kroz prostor-vrijeme, mogu biti vremenski stroj.

Mnogi fizičari – skeptični

Prije dvije godine ruski fizičari Irina Arefeva i Igor Volovič iznijeli su tezu da bi se u divoskom sudaraču LHC-u, “stroju za Veliki prasak”, mogle stvoriti crvotočine koje bi subatomskim česticama dopustile neki oblik putovanja kroz vrijeme. Mnogi fizičari ipak smatraju da put kroz vrijeme nije moguć i da u prirodi postoji nešto što to onemogućava, ali da naše poznavanje fizike još nije na toj razini da to shvatimo.

piše