Raširena navika

693

Velik broj žena ‘sprži’ vlastite jajnike. Prijevremeno iscrpljenje funkcije jajnika pojava je koja se, srećom, rijetko javlja prije poodmaklih četrdesetih, no može se pojaviti i u ranim tridesetima. Poznati su vam faktori rizika?

trbuh“Zbog prijevremene menopauze žene trećinu života provedu bez hormona odgovornih za dobro zdravlje”, upozorava dr. Dražen Postružnik.
Što se sa mnom događa? Mijenjam se, ali zašto i do kada će to trajati? Zašto sam razdražljiva, nezadovoljna, svadljiva? Zašto mi je vruće i debljam se? Zašto plačem… Gomila pitanja rojila se u glavi Osječanke Marije, koja s 34 godine nije ni slutila da je na pragu menopauze. Doznala je to tek nakon ginekološkog pregleda i krvnih pretraga, koje su pokazale da se razina hormona u njezinu tijelu drastično promijenila. Mariji se svijet srušio.

‘Pa zar više nisam žena?’, zapitala je zabrinuto liječnika, koji joj je prepisao hormonalnu terapiju koja će nadomjestiti estrogen koji njeno tijelo više ne luči.

I Ivana Š. (32) iz Zagreba našla se u sličnoj situaciji, čak i ranije no Marija.
‘Dugo sam dojila dijete, punih 18 mjeseci, pa me nije zabrinjavao izostanak ciklusa. No, kada je menstruacija izostala i nakon prestanka dojenja, a liječnica me suočila s nalazima koji govore kako sam ušla u menopauzu, srušio mi se svijet. Planirali smo još jedno dijete, ali to više nije moguće’, očajavala je Ivana. Nakon ponovljenih pregleda krenula je na tretmane akupunkture, koji su joj, priznaje, mnogo pomogli.

‘Ne želim nadomjesnu terapiju jer sam u razgovorima s liječnicima spoznala da je jedan od uzroka dugogodišnja kontracepcija koju sam uzimala’, kaže Ivana. Upoznala je žene koje su nakon višemjesečnih tretmana akupunkturom uspjele zatrudnjeti unatoč dijagnosticiranoj menopauzi.

‘Prijevremeno iscrpljenje funkcije jajnika pojava je koja se, srećom, rijetko susreće prije poodmaklih četrdesetih, no ipak susrećemo je i u ranim tridesetima’, objašnjava dr. Dražen Postružnik, ginekolog i stručnjak za ginekološku endokrinologiju.

Nikotin ‘prži’ jajnike

“Jajnici se ‘bude’ u pubertetu i obavljaju svoju funkciju do menopauze, koja se u većini slučajeva događa između 50. i 55. godine. Svaka ovulacija mijenja razinu hormona u ženinu organizmu, a glavni su akteri estrogen i progesteron”, objašnjava liječnik.
“Razlozi su za prijevremeni klimakterij nasljedni, ali i potaknuti vanjskim utjecajima: zračenjem, lijekovima ili hranom, ali i lošim životnim navikama, te stresom i pušenjem. Nikotin je porazan za žene jer je snažan vazokonstriktor, pa kronično uživanje cigareta dovodi do odumiranja tkiva i gašenja fizioloških funkcija”, zaključuje Postružnik.

Sve što niste znali o ranoj menopauzi

Čuvajte kosti i srce
Važnost estrogena u ženinu organizmu je nemjerljiva. Osim što je potpora mnogim mehanizmima, estrogen štiti koštani i pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.

U prvoj godini gubi se 50% koštane mase
Kod klimakterija u tridesetima nužna je potpora estrogena kako bi se kosti održale u dobrom stanju te se izbjegla prerana osteoporoza i propadanje kostura.

Ginekolog treba odrediti terapiju
Svaka žena ima različite potrebe, doze i metabolizaciju hormona, pa će njezin ginekolog izračunati dozu, način uzimanja i režim davanja hormona.

Prepoznajte simptome na vrijeme
Neredovite mjesečnice, suha i neelastična koža, tanja i slabija kosa, nesanice, nervoza, nemir, noćno znojenje, smetnje mokrenja, valunzi, otežan spolni odnos.

Menopauza u brojkama
10% posto žena, kaže svjetska statistika, suočava se s ranom menopauzom.
55 godina normalna je dob u kojoj bi žene trebale ući u menopauzu. piše