Shvatili bit mozga

891

Mali trik za bolju koncentraciju. Svima koji imaju problema s kvalitetnim obavljanjem istog zadatka tijekom dužeg vremenskog perioda jer ih koncentracija ne služi najbolje, američki znanstvenici nude jednostavno rješenje.

koncentracija

Kratki mentalni odmor od zahtjevnog rada tijekom kojeg ćemo skrenuti pažnju na nešto novo, znatno poboljšava pažnju i efikasnost pri dužem poslu.

Nova studija u magazinu Cognition pokazuje da čak i malo skretanje pažnje od zadatka kojim smo obuzeti, može dramatično popraviti našu sposobnost koncentriranja na zadatak tijekom dužeg vremena.

Voditelj istraživanja Alejandro Lleras prof. psihologije na američkom sveučilištu Illinois kaže: “U zadnjih 40 do 50 godina većina radova na ovu temu ukazivalo je da se moć koncentracije jednostavno iscrpi dugim radom. Mislim da je to krivo. S vremenom počnemo lošije obavljati posao jer prestajemo obraćati pažnju na ono što radimo. No mi uvijek na nešto obraćamo pažnju. Nije problem u koncentraciji.”

Prof. Lleras je uočio sličan fenomen i kod osjeta. Mozak s vremenom prestaje registrirati ono što vidi, ono što čuje ili osjeća ukoliko je osjet ili osjećaj dugotrajan. Primjerice, većina ljudi nije svjesna osjeta koju stvara odjeća na koži. Tijelo se navikne na ovaj osjet.

“Konstantnu stimulaciju naš mozak registrira kao nebitnu, i to do točke da je mozak izbriše iz naše svijesti. A ono što je točno kod osjeta moralo bi biti točno i kod misli. Ukoliko neprestano ponavljanje osjeta rezultira time da ga mozak ‘briše’ pa nešto više ne vidimo, ne čujemo ili ne osjećamo, i neprestano ponavljanje misli treba također voditi do toga da te misli nestanu iz našeg uma,” zaključio je.

U svojoj studiji s 84 osobe koje su trebale cijeli sat ponavljati kompjuterizirani zadatak, prof Lleras i kolega Atsunori Ariga zatražili su da jedna grupa obavi zadatak bez prekida, dok je druga imala dva kratka predaha u obliku mentalne promjene zadatka. Oni koji su imali mentalni predah zadatak su obavili s većom razinom koncentracije. Ovu grupu nije zahvatio zamor zbog dugog ponavljanja istog zadatka, dok je kod prve grupe došlo do jasnog pada koncentracije.

Nova studija je u skladu s idejom da mozak prije svega zapaža promjene i reagira na njih. Dugo obavljanje jednog te istog zadatka slabi njegov rad. piše