Smijite se bolesti.

932

Pet mjera koje čuvaju zdravo srce. Svaki sat jedan stanovnik Hrvatske umre od iznenadne srčane smrti. Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u našoj zemlji, a godišnje ubiju 18.000 građana! Srčane bolesti svake godine uzrokuju 17,5 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu, i najčešći su uzrok smrti u našoj zemlji.

srceVodeći su uzrok smrti kardiovaskularne bolesti (tu je uključen i moždani udar) s više od 26.000 umrlih osoba (52,8 posto), a od tog broja više od 18.000 osoba je umrlo isključivo zbog srčanih bolesti. Direktorica obrazovanja Instituta za srce prezbiterijanske bolnice u New Yorku dr. Holly Anderson ponudila je pet savjeta kako utjecati na smanjenje rizika od bolesti srca.

Informirajte se
Svatko bi trebao znati u kojim granicama je normalno imati tlak, kolesterol i trigliceride.

Vježbajte
Hodajte brzim tempom 20 do 30 minuta dnevno nekoliko dana u tjednu. Na ovaj način možete smanjiti svoj rizik preuranjene smrti za više od 50 posto. Tjelesnom aktivnosti ćete smanjiti tlak, poboljšati razinu kolesterola, ublažiti utjecaj stresa, bolje ćete spavati, više pamtiti stvari i tako spriječiti gubitak pamćenja.

Smijte se
Samo 15 minuta smijanja može imati jednaki učinak za krvožilno zdravlje kao i pola sata aerobnog vježbanja.

Smijeh je povezan i sa smanjenim osjetom boli i tjeskobe, te povećanom razinom hormona koji nam poboljšavaju raspoloženje.

Bitan je struk
Od broja kilograma bitniji je broj centimetara oko vašeg struka. Obujam struka je bolja mjera ukupnog zdravlja zato što su masnoće koje nagomilavamo na ovom području neposredno povezane s visokim krvnim tlakom, povišenom razinom kolesterola i većom rizikom od razvijanja šećerne bolesti.

San
Nedostatak kvalitetnog sna povisuje tlak, čini nas nervoznima, pojačava stres, apetit, usporava metabolizam i loše djeluje na naše raspoloženje.
Prije spavanja dobro prozračite sobu, pa čak i zimi, te obavezno izbacite televizor i mobitele.
piše