Sramota

739

Đakovčanki mirovina 64, a Brođaninu svega 2 kune! Iako u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje tvrde da prosječna mirovina za veljaču iznosi 2.160,86 kuna, u Slavoniji su brojni oni umirovljenici čija ne doseže ni 500 kuna. Ipak, rekordere imaju Đakovo i Slavonski Brod.

starica_i_sitnisProsječna mirovina u Hrvatskoj, prema podacima HZMO-a za veljaču, iznosi 2.160,86 kuna. No, brojni umirovljenici tvrde da o takvom iznosu mogu samo sanjati. Svjedoče o tome i podaci koje ovih dana dio lokalnih samouprava prikuplja zbog isplate uskrsnica, a koje su uvjetovane cenzusima.  Grad Đakovo isplaćuje 100 kuna u vidu vrijednosnog bona i to onima čija mirovina bez zaštitnog dodatka iznosi 1.500 kuna, a toliko dobivaju i korisnici stalne socijalne pomoći.
“Umirovljenika s takvom mirovinom je oko 2.500, a među njima čak 80 posto njih prima mirovinu do samo 1.000 kuna. Tako su ovih dana naše službe zaprimile i zahtjev za isplatu uskrsnice koji je podnio nositelj mirovine od samo 64 kune”, otkrio je za Glas Slavonije gradonačelnik Zoran Vinković.
Za razliku od Đakova, Valpovo, a ni Belišće neće isplatiti uskrsnicu umirovljenicima, no gradske službe Valpova raspolažu podacima o mirovini ljudi s njihovog područja. Tako ondje čak 140 umirovljenika prima mirovinu manju od 500 kuna. Njih 209 prima mirovinu od 1.000 kuna, a 342 mirovinu od 1.500 kuna.
I u belomanastirskom kraju ima onih s mirovinom manjom od 500 kuna, no rekordera imaju u Slavonskom Brodu. Ondje postoji umirovljenik čija mirovina iznosi tek 2 kune. Kako je to moguće u Gradu ne znaju pojasniti. Najniža mirovina u Vinkovcima iznosi pak 168 kuna. Tim podatkom raspolažu u tamošnjoj Hrvatskoj stranci umirovljenika. piše