Sve studije pokazale

761

crijevSmanjite rizik od raka crijeva.

Ljudi koji redovito jedu ribu smanjuju rizik od raka debelog crijeva i rektuma. Važan je i način pripreme, a najidealnije bi bilo kratko kuhanje. Zaključak da konzumacija ribe snižava rizik od raka crijeva temelji se na analizi 41 provedene studije o povezanosti konzumacije ribe te razvoja i smrtnosti od kolorektalnog karcinoma, koje su objavljene u razdoblju od 1990. do 2011. godine. Studije su provedene u SAD-u, Norveškoj, Japanu, Finskoj i drugim zemljama.

 

Redovita prehrana ribom dovedena je u vezu s 12% nižim rizikom od razvoja ili smrtnosti od raka debelog crijeva ili rektuma, objavljeno je u American Journal of Medicine. U obzir su uzeti dob ispitanika, konzumacija alkohola i crvenog mesa, obiteljska anamneza za karcinom te drugi čimbenici rizika.

Ipak, nije konkretno rečeno s kojom ribom možemo povezati ovaj učinak te način na koji se riba priprema. Postojeće znanje nam ipak govori da riba pržena u ulju, odnosno visoke temperature u pripremi jela od ribe (gril, roštilj), vjerojatno nije preporučljiva. Ribu je stoga najbolje kratko kuhati. piše