U svijetu udvostručen broj dijabetičara

692

Od 1980. godine broj dijabetičara u svijetu se udvostručio, pa danas od te bolesti u svijetu boluje oko 350 milijuna ljudi, objavljeno je u subotu u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Prije 30 godina dijabetesom je bilo pogođeno 153 milijuna odraslih osoba, a prema podacima iz 2008. broj dijabetičara u svijetu povećao se na 347 milijuna. To su rezultati istraživanja koje su u suradnji proveli znanstvenici londonskog Kraljevskog sveučilišta i američkog Harvarda.

Dijabetes kod oboljelih, u težim slučajevima može prouzročiti razne srčane bolesti, infarkt, zajatenje bubrega, te utjecati na živčani sustav, a u iznimno teškim slučajevima može dovesti i do sljepila. Znanstvenici su ustvrdili da od posljedica dijabetesa svake godine u svijetu umre tri milijuna pacijenata.

“Naše istraživanje pokazuje da je dijabetes rasprostranjen u cijelom svijetu”, rekao je znanstvenik Majid Ezzati s londonskog Kraljevskog sveučilišta, istaknuvši kako je broj oboljelih osobito porastao u pacifičkim zemljama. Primjerice, na Marshallovu otočju svaka treća žena i svaki četvrti muškarac dijabetičari su. Broj oboljelih od dijabetesa, kako tvrde znanstvenici, u nešto je manjem porastu u zemljama zapadne Europe. piše