Vrijeme je za detoksikaciju

673

grijepUspješno očistite organizam od toksina. Ne samo da nam detoksikacija pomaže da skinemo višak kilograma nego omogućava organizmu više energije, bistriji um te mnoštvo drugih pozitivnih učinaka. Glavobolje, prekomjerna težina, nadutost, alergije, depresija, umor koji ne prolazi, oslabljeni imunitet, problemi s probavom, visoki tlak i kolesterol problemi su koji se na prvi pogled ne čine ozbiljnima, no s vremenom mogu itekako ugroziti zdravlje.

Iako naizgled nepovezani, činjenica je da korijen svih tih tegoba leži u zatrovanosti našeg organizma.

‘Treba obratiti pozornost na otrove, odnosno toksine u našem okruženju i svakodnevnom životu te ih barem nakratko eliminirati iz njega, a ako je moguće, bilo bi dobro smanjiti ih na minimum, objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš, zbog čega bi povremeno svatko trebao napraviti detoksikaciju, odnosno pročišćavanje organizma.

Od 7 do 21 dan

‘Za vrijeme detoksikacije poželjno je izbjegavati rafinirane namirnice, dakle, sve prerađeno poput bijelog kruha, riže, tjestenine, šećera, slatkiša, transmasnih kiselina u margarinu i lisnatom tijestu, slatkih gaziranih pića, slanih grickalica, gotove i polugotove proizvode te suhomesnate proizvode’, kaže Mirna Trumbetaš te dodaje kako je riječ o niskohranjivim prerađenim namirnicama koje poništavaju djelovanje hranjivih tvari, a njima u organizam unosimo i prazne kalorije, previše ‘loših’ masnoća i jako puno soli.

Poželjno je, naravno, tijekom detoksikacije paziti da ne dođe do gubitka esencijalnih hranjivih tvari čime bi se narušilo cjelokupno zdravstveno stanje, a najbolje ju je provoditi u intervalima od 7, 14 ili 21 dan.

‘Pri detoksikaciji potrebno je pojačati doze vitamina C i E, flavonoida i drugih antioksidansa, te sumpor koji je vrlo važan element u procesu uklanjanja otrova iz organizma. Obično detoksikacija podrazumijeva voćne i povrtne sokove te namirnice kao što su salata i zeleno lisnato povrće, mrkva, limunov sok, suhe šljive, celer, brokula, žitarice, češnjak, luk, poriluk, prokulica, kupus, cvjetača.

Kupusnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelja, raštike, rotkvica i rikole pioniri su detoksikacijskog menija. Te namirnice bogate su hranjivim tvarima uz pomoć kojih se naš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati, potiču rad jetrenih enzima, pomažu u čišćenju potencijalnih kancerogenih tvari i u uklanjanju otpadnih tvari, objašnjava Trumbetaš te zaključuje kako je tijekom detoksikacije izuzetno važno tijekom dana popiti 1,5 do 2 litre vode.

Dnevni detox meni:

Doručak: kuhana kvinoja (žitarica) s nekoliko suhih šljiva ili limunov sok ili sok od mrkve i cikle.

Ručak: brokula kuhana na pari, kuhani ječam preliven maslinovim uljem i češnjakom i zelena salata s rotkvicama ili cvjetača kuhana na pari, kuhana zob začinjena maslinovim uljem te salata od rikole

Večera: juha od povrća, npr. od brokule, cvjetače ili poriluka. piše