Hrvatska ima dugoročni potencijal

628

turizam‘Hrvatska ima dugoročni potencijal razvoja turizma na ekološki prihvatljiv način.’ Za integraciju hrvatske ekološke mreže u Naturu 2000 osigurana su sredstva koja će omogućiti da se brojni projekti prijave za financiranje iz strukturnih fondova.

 

Na otvaranju Međunarodne konferencije Udruge hrvatskih putničkih agencija pod temom „Održivo poslovanje za konkurentnost u turizmu“ ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović osvrnuo se na važnost zaštite okoliša i prirode kao preduvjeta za razvoj kvalitetnog i održivog turizma.

Kao što je prepoznato i na Konferenciji stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti koja je tijekom listopada ove godine održana u Indiji, očuvanje bioraznolikosti i ekosustava predstavlja jedan od strateških ciljeva na svjetskoj razini. Republika Hrvatska prepoznata je u tom smislu kao jedna od najbogatijih zemalja Europe s iznimnom bioraznolikosti, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode s posebnom pažnjom prati smjer u kojem se razvija strategija turizma, prije svega zato što je činjenica da raspolažemo takvim bogatstvima dobra baza za razvoj kvalitetnog, promišljenog i održivog turizma. „Hrvatska ima dugoročni potencijal razvoja turizma na ekološki prihvatljiv i održiv način: čak je 435 zaštićenih područja, a 37 posto kopnene površine pripasti će europskoj ekološkoj mreži Natura 2000 .“, istaknuo je ministar Zmajlović.

Za integraciju hrvatske ekološke mreže u Naturu 2000 osigurana su sredstva koja će omogućiti da se brojni projekti prijave za financiranje iz strukturnih fondova. Njih 13 već je spremno za kandidiranje, a takvim projektima čuvamo prirodu i stavljamo ju u funkciju ekološki prihvatljivog razvoja turizma.

Na kraju je Ministar dodao: „Održivi zeleni turizam, koji podrazumijeva očuvanje prirode, osigurat će da Hrvatska ostane ekološka oaza Europe. A to je ujedno i najatraktivniji razlog za dolazak.“ piše