Doživjeti stotu

871

stomaNema tajne za dug život, ali treba paziti što jedete i pijete. Siščanka Marija Grahovac u krugu najbližih proslavila je stoti rođendan. Vitalna, bistra uma, odlične memorije i dobra zdravlja, s čime se rijetko mogu pohvaliti i bitno mlađe osobe, proslavila je svoj stoti rođendan u Sisku Marija Grahovac. Nakon života ispunjenog brojnim razočarenjima, teškoćama, ali i radostima, kako sama kaže, proslava rođendana u krugu brojnih članova obitelji i prijatelja, za nju je bilo još jedno veliko životno zadovoljstvo. I prilika da se prisjeti svega proživljenog.

Zahvaljujući gostionici i trgovini, koje je sa suprugom vodila u rodnom Perušiću, nije se mogla požaliti na život. Stoga ni egzistencija brojne obitelji nije bila upitna. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, kada joj je suprug optužen i zatvaran, za bračni par Grahovac s devetero djece počinju golemi problemi. U potrazi za poslom, 1950. godine na nagovor rođaka dolaze u Sisak.

– Nije nam bilo lako. Muž mi je radio kao čuvar i slične poslove da bismo mogli dovršiti kuću i školovati djecu. Unatoč problemima, živjeli smo mirno i skladno. Neka su djeca potražila egzistnciju u drugim krajevima, čak u inozemstvu -– priča nam stogodišnja Marija.

Duboku starost Marija je dočekala u svojoj kući na Viktorovcu, gdje živi s kćerima Helenom i Ružicom. Kako kaže, radošću je ispunjava spoznaja o velikoj obitelji, sedmero unuka i četvero praunuka koji žive u Lici, Dalmaciji, Kanadi, SAD-u i u drugim krajevima. Nažalost, nisu svi mogli doći na jubilej, ali baka Marija vjeruje da će biti još prilika.

Na pitanje o tajni dugog i zdravog života kaže:

– Nema posebne tajne. Ako se čovjek čuva, pazi što jede i pije, čuvat će ga i dragi Bog – savjetuje naša sugovornica. piše