Naučite princip

827

struk Moć isprekidanog posta – mršaviji i dugovječni.

Princip izmjene dana za post podrazumijeva da jedan dan jedete što god želite, a sljedećeg dana provodite vrlo restriktivnu dijetu (500 do 600 kalorija na dan). Iznenađuje da količina pojedenog na dan kad se ne posti nema veći utjecaj na poboljšanu krvnu sliku.

Dr. Krista Varady na University of Illinois u Chicagu provela je osmotjedno ispitivanje dviju grupa pretilih pacijenata koji su postili svaki drugi dan. ‘Držite li se disciplinirano ograničenog unosa kalorija na dan posta, s obzirom na rizik od kardiovaskularnih bolesti, nema razlike ako drugi dan jedete hranu s puno masnoće ili s malo masnoća’, rekla je.

Suradnik BBC-a Michael Mosley odlučio je postiti na principu 5:2 dijete. To je značilo da pet dana jede normalno, a dva dana u tjednu pojede 600 kalorija dnevno (500 za žene).
‘Ustanovio sam da na posne dane najbolje funkcioniram ako za doručak pojedem omlet, tanku krišku šunke i puno crnog čaja što donosi oko 300 kaorija’, rekao je. Tijekom ostatka dana pio je puno biljnih čajeva i vode, a navečer pojeo pečenu ribu i puno povrća.

U dane kad je mogao normalno jesti, tako je i jeo, bez želje da se prejeda.
Nakon pet tjedana, izgubio je gotovo šest kilograma te popravio krvne nalaze poput IGF-1, glukoze i kolesterola. Ukoliko bi nastavio s ovim režimom prehrane neki stručnjaci smatraju da bi znatno smanjio rizik od razvoja bolesti kao što su rak i dijabetes.

Ipak službena medicina ne potiče post, posebno bez liječničkog nadzora kod kuće. Rizik za zdravlje definitivno postoji za određene skupine ljudi kao što su trudnice i dijabetičari za koje bi post bio opasan. piše