13 savjeta

717

bajsiklKako protiv raka? Zdravim stilom života ipak se može spriječiti čak 40 posto tumora. Crna predviđanja kažu da će se u idućih 20 godina broj tumora povećati na 70%. Diljem svijeta na godišnjoj se razini bilježi 14 milijuna novih slučajeva malignih oboljenja. Od ukupno 8,2 milijuna smrtnih slučajeva, čak 70 posto je u zemljama niskog i srednjeg dohotka. Pesimistički zvuči predviđanje kako će se u iduća dva desetljeća broj tumora diljem svijeta povećati za 70 posto.

Ipak, ima razloga za optimizam jer se 40 posto tumora može izbjeći zdravim stilom života. Donosimo 13 savjeta kako da izbjegnete rak koje je svjetski autoritet u prevenciji raka World Cancer Research Fund (WCRF) objavio prije nekoliko dana.

1. Održavajte idealnu tjelesnu težinu. Vaš indeks tjelesne mase (BMI) treba se kretati između 20 i 25. Postoje znanstveni dokazi da je prekomjerna tjelesna težina značajan rizični faktor za najmanje šest tipova karcinoma – rak jednjaka, gušterače, crijeva, rak dojke u postmenopauzi, jetre, endometrija.

2. Krećite se i vježbajte jer je to dobro ne samo za srce nego i smanjuje rizik od nastanka tumora. Svaki dan hodajte barem 30 minuta.

3. Smanjite unos masnoća i šećera.

4. Ograničite unos crvenog mesa u vašoj prehrani. Tjedno ne treba pojesti više od 500 grama crvenog mesa, a potpuno treba izbjegavati sušeno, dimljeno, soljeno meso

5. Smanjite unos alkohola, koji je čimbenik rizika za neke vrste tumora kao što su rak grla i usta. Stručnjaci se ipakslažu da su minimalne količine alkohola prihvatljive te da u malim količinama, primjerice, čaša crnog vina može smanjiti obolijevanje od srčano-žilnih bolesti.

6. Jedite više voća, povrća i cjelovitih žitarica jer te namirnice smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

7. Ljeti izbjegavajte “prženje” na plaži jer je to čimbenik rizika nastanka melanoma, najzloćudnijeg tumora kože. Koristite zaštitne kreme, a ako je priroda vašeg posla vezana za boravak na otvorenom, na visokim temperaturama zaštite se od štetnih Sunčevih ultraljubičastih zraka noseći šešir. Zaštita od Sunca posebno je važna kod djece, čija je koža vrlo osjetljiva.

8. Izbjegavate dodatke prehrani. Dodatke prehrani, naime, valja uzimati isključivo prema stvarnim potrebama i dijagnosticiranom deficitu. Organizam ne smijemo dovesti u kiselost, upalu i oksidaciju.

9. Ako ste nedavno postali majka, dojite svoju bebu. Dojenje smanjuje rizik od nekih vrsta tumora.

10. Prestanite pušiti jer je ta navika još najveći čimbenik rizika za rak. Pušenje je odgovorno za 25 do 30 posto slučajeva malignih bolesti u svijetu. Prestankom pušenja olakšat ćete i život nepušačima, koji su izloženi riziku obolijevanja zbog udisanja vašeg cigaretnog dima.

11. Golemi broj tumora, čak 15 do 20 posto svih slučajeva u svijetu, izazvan je infekcijama koje se mogu prevenirati cijepljenjem. Roditelji, odazovite se cijepljenju vaših kćeri protiv HPV infekcije jer se tako može prevenirati rak vrata maternice.

12. Jedite manje soli.Hrana koja sadrži sol može za deset posto povećati izglede za obolijevanje od raka želuca, tvrde znanstvenici.

13. Ako ste imali tumor, slijedite zdravstvene upute te redovito dolazite na liječničke kontrole.Isto tako odazovite se preventivnim pregledima. Rana detekcija karcinoma , naime, uvelike povećava šanse za uspješnu terapiju. Rana detekcija karcinoma relevantna je uglavnom kod karcinoma dojke, cerviksa, usne šupljine, larinksa, debelog i ravnog crijeva te kože. Što se tiče probira, pod tim se pojmom podrazumijeva uporaba jednostavnih testova u zdravoj populaciji putem kojih se izdvajaju osobe koji imaju bolest, ali ne još i simptome. Primjeri takvih testova su mamografija za karcinom dojke, Papa-test za karcinom cerviksa te test na okultno krvarenje u stolici za kolorektalni karcinom. piše