Baka LJubica: Najbolja sam u Nintendu, iako imam 80 godina i umjetni kuk

787

“Kada sam ovog ljeta bila u Americi na ljetnoj školi Harvarda u novinama sam pročitala da u njihovim domovima postoje liste čekanja za Nintendo Wii. Organiziraju čak i međudomske turnire u boksu, kuglanju, tenisu.”

SvAna_domU domu za starije i nemoćne osobe, Sv. Ana u Zagrebu, Nintendo Wii konzola i sportska igrica postala je apsolutni hit, a koriste je čak i oni koji jedva hodaju. Igricu su umirovljenicima omogućili studenti Ekonomije u sklopu projekta “Forever Young”.

Ideja iz Amerike

Igrati može baš svatko – jednostavno je, korisno, zabavno, i dobro za razgibavanje. Dovoljno je imati jednu slobodnu ruku za korištenje joystickom, tj. daljinskim upravljačem kojim se pokreću figurice na ekranu i imitiraju sportske pokrete.

Kada sam ovog ljeta bila u Americi na ljetnoj školi Harvarda u novinama sam pročitala da u njihovim domovima postoje liste čekanja za Nintendo Wii. Organiziraju čak i međudomske turnire u boksu, kuglanju, tenisu. Konzola je zanimljiva jer na njoj mogu igrati svi, pa čak i osobe u invalidskim kolicima – rekla je Maša Kuljiš, jedna od studentica uključenih u projekt “Forever Young”.

Sljedeći im je korak osigurati po jedan Nintendo Wii za sve zagrebačke domove te organizirati međudomske turnire.

Najveća nam je proslava u godini ‘Božić u Sv. Ani’, koji se tradicionalno slavi 22. prosinca – rekla nam je Luca Slišković, ravnateljica doma, koju smo uhvatili usred priprema za feštu.

Mir tijekom Dnevnika

Najprije ih očekuje priredba Centra za kulturu Novi Zagreb, pa domjenak za štićenike, njihove obitelji i goste, a onda plesnjak! Da ih samo vidite kako su rasplesani, oni bi mogli do zore – smije se Slišković i dodaje: – Stalno su rasprodani, zauzeti, druže se, bave se sportovima. Jedino su mirni kad počne Dnevnik. Onda cijela zgrada utihne.

Uz čašicu domaće rakije, štićenice Sv. Ane raspoloženo su prepričavale svoje zgode iz doma. – Stvarno se veselimo, dotjerujemo, pomažemo djelatnicima…

Okitile smo bor, a kasnije ćemo na frizuru – kaže Olga Vilupek, kojoj je 77 godina i jedna je od mlađih korisnica doma. Njezina soba je poput studentske i ima, kako kaže, sve što joj treba – veliki televizor, mali hladnjak, krevet, fotelju i stol, a u kutu sobe kompjutor s LCD ekranom i malom kamerom za on-line chat.

U kontaktu sam s obitelji preko Facebooka, a ponekad se čujemo i preko Skypea. Ujuto prvo upalim kompjutor i pogledam što ima novo na portalima, bacim pogled na Iskricu ili tražim novosti o lijekovima.

Tu se preporodila

Preko Facebooka sam čak povezala dvije prijateljice koje su izgubile kontakt prije 60 godina – kaže Olga.

Barbara Lovrinčić (87) bistra je starica živahnih očiju, a u dom je došla prije tri godine.

Bila sam slomljena i bolesna, doveli su me ovamo ravno iz bolnice. Tu sam se preporodila! Pokretna sam, mogu hodati, za mene život znači ići među ljude, družiti se, šetati. Sada živim samo za sebe i predivno mi je. Sv. Anu smatram svojim pravim domom – kaže ta simpatična starica. Njezine omiljene igrice na Nintendu Wii su boks i tenis.

Oči kao Onurove

Još uvijek me boli ruka od mahanja s daljincem, ali to su kronični problemi, ne smeta me toliko. Igram koliko mogu!

Ljubica Grgić je najvatrenija igračica na konzoli – ima 80 godina, umjetni kuk, i kreće se uz pomoć hodalice ili štapa. Glavna je kad treba žestoko zamahnuti daljinskim upravljačem. Pojavila se u trenirci jer je bila na gimnastici. Na pitanje imaju li ljubavi ili simpatije u domu, sve su se počele hihotati. Konačno je Olga Vilupek priznala da ima jedan “zgodni” u domu. – On je jako fin gospon, ima plave oči baš kao Onur – kaže Olga. piše