Biološka štoperica

834

Test za menopauzu upozorava kada je prekasno za dijete. Liječnici razvijaju jednostavnu krvnu pretragu pomoću koje će djevojke saznati koliko još imaju vremena za zasnivanje obitelji. Pomoću opreme koja bi mogla biti u prodaji već za tri godine moći će se predvidjeti vrijeme kada žena ulazi u menopauzu s mogućnošću greške od samo četiri mjeseca, piše Daily Mail.

Tako bi žena koja sazna da joj se približava menopauza, mogla odlučiti da zatrudni ili zamrzne jajašca za kasnije. U modernom društvu žene pokušavaju završiti obrazovanje, zaposliti se i iskoristiti dobre prilike u životu te odgoditi trudnoću za kasnije – kaže istraživač Fahimeh Ramezani Tehrani koji dodaje: Svakodnevno mi postavljaju pitanja jesu li u opasnosti od rane menopauze. Za sada nemamo odgovor na ovo pitanje, no možda nam ova studija posluži kao rješenje.

Dr. Tehrani izvršio je krvne pretrage na 266 žena u dobi od 20 do 49 godina kako bi izmjerio razinu Anti-Muellerova hormona (AMH), ključnog pokazatelja potencijala jajnika i plodnosti žene.

Žene su također prošle i ostale testove te dale podatke o svojim životnim navikama kao i povijesti bolesti. Informacije su kasnije korištene kako se povezala razina AMH-a s količinom preostalih jajašaca i izračunalo vrijeme do menopauze.

Do sada je 63 ispitanica ušlo u menopauzu, a predviđanja imaju prosječnu statističku pogrešku od četiri mjeseca. Ukoliko se ova metoda pokaže dovoljno uspješnom, kućni bi se test vrlo brzo mogao pojaviti na policama ljekarni.

Kontracepcija je ženama dala kontrolu nad začećem, a ova tehnologija će imati puno pozitivniji efekt ukoliko žena želi imati sve opcije za trudnoću otvorenima – objasnio je Stuart Lavery, ginekolog i ravnatelj odjela za umjetnu oplodnju u londonskoj Hammersmith bolnici.

Međutim, upozorava kako pozitivni rezultati testa ne moraju značiti da će žena uspjeti zatrudniti. Naime, problem bi se mogao pojaviti u plodnosti partnera ili u maternici.

Menopauza je dugo i široko prihvaćen naziv za životno razdoblje žene u kojem se postupno gasi funkcija jajnika, sve do potpunog prestanka. To je prijelazno razdoblje od zrele dobi prema starosti. Granice klimakterija teško je odrediti i one su individualne. Najčešće počinje nakon 44. godine života i traje 5-10 godina.

Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice, a prosječno se javlja oko 51. godine života.

piše