Bol u nozi

795

Opasno je ignorirati bol u nozi. Oticanje noge, bol u nozi, vruće točke, crvena ili bezbojna koža na nozi, nedostatak daha ili bol pri dubokom disanju, čudan kašalj ili ubrzani rad srca. Sve su to mogući znakovi opasne venske tromboze.

Možda vam bol u nozi ne izgleda tako važna, ali može biti simptom opasnog krvnog ugruška skrivenog duboko u venama – poznatog pod imenom duboka venska tromboza (DVT). DVT se formira u velikoj veni, poput one u nozi ili preponama, i može biti smrtno ozbiljna stvar ako se ugrušak počne kretati i uđe u pluća – gdje postaje plućni embolizam (PE).

Zovu ga  „tihi ubojica“. Teško ga je dijagnosticirati. Većina ljudi nije svjesna da je riječ o ozbiljnom medicinskom problemu, niti zna kako ga spriječiti.

Samo u SAD-u oko 350.000 do 600.000 osoba svake godine postaju žrtve DVT-a, a barem 100.000 zbog toga izgubi život.

Ugrušci mogu brzo prekinuti život naizgled zdravih osoba (odjednom umru nakon dugog putovanja na kojem su dugo bili nepomični u uskom prostoru).

Znakovi i simptomi DVT-a povezani su sa stupnjem zakrečenja venskog protoka, upalom stijenke krvnih žila. Međutim DVT se može pojaviti i bez očitih simptoma. Iako se DVT može lako spriječiti i liječiti, pacijenti i liječnici ga često ne uočavaju. Pacijenti simptome smatraju nevažnima da bi ih spominjali liječniku, pa mnogi ne dobivaju sredstva za razrjeđivanje krvi prije operativnog zahvata na koljenu ili kuku.
Svi koji imaju rizik od razvoja DVT-a trebali bi nositi udobnu široku odjeću i povremeno podići noge iznad razine srca. Trebalo bi i vježbati, nositi kompresivne čarape i smanjiti unos soli.