Brodogradnja kao dječja igra

831

staribroKalanko je sinonim za dječju igru koja danas želi potaknuti djecu na “uradi sam” koncepciju igranja. Djeca su se ovo ljeto mogla sama uz pomoć starijih okušati u gradnji kalanko brodica u radionicama za djecu i mlade, ali i njihove djedove i bake, izvorne brodograditelje koji su ovom prilikom mogli tehnologiju koju su naučili od svojih djedova i očeva prenijeti na novu generaciju.

Originalni kalanko djeca su izrađivala od kraja 19. stoljeća do sredine 20. stoljeća od materijala koje su nalazili u tvornici za preradu ribe “Neptun” – od ostataka konzervi izrađivali su tijelo brodica, a od komada drva krmu, pramac i jarbol prema potrebi.

starimladiKako bi brodice zaplovile, odnosno ne bi potonule svi spojevi morali su se začepiti katranom. Legendarni “kalafoti” kako ih još nazivaju stari Komižani bili su bez jedara. Fascinirani grčkim brodom koji je prije više od sto godina dolazio u komišku luku. Dječaci su počeli graditi brodiće po uzoru na sve veće i tehnološki izazovnije brodove koji su im dolazili na dok. Nakon II. svj rata igra je bila popularna i među djevojčicama.

kutijaU srpnju ove godine su kroz maketarnicu “Kalanfora”, eksperimentalni “Kreativni škoj” i dizajnersku radionicu “Pop Ship” održane višednevne radionice sa zainteresiranim mladim polaznicima čime je tema brodića kalanko prošla kroz više faza. Radionice su okupile djecu osnovnoškolskog uzrasta. Od revitalizacije izgradnje originalnih brodića – igračaka do razvoja teme kroz literalni i likovni način komuniciranja što je dovelo do novih interpretacija tradicionalnog načina igre, do upotrebe reciklažnog materijala i prakse u upotrebi različitih likovnih tehnika.

dica

Prošle godine, na Dan Sv. Nikole koji je ujedno i dan grada Komiže započela je revitalizacija ove danas već zaboravljenog segmenta povijesti kako bi igra brodićima, što vjernijim modelima pravog velikog broda stigla u suvremenu, turističku Komižu. U jedinom muzeju ribarskog alata na hrvatskom Jadranu smjestila se ovo ljeto izložba “Kalanko – fascinacija morem”. Brodiće koji su nastajali tijekom prošlog stoljeća moguće je razgledati u Kaštel – Komuni, tvrđavi koja je svojom vizurom sinonim Komiže.

imalaibrod

Radovi nastali na radionicama ujedinjeni pod imenom Kalankomanija udruženi su u mobilnu izložbu dječjih radova koja se kretala Komižom od 1. do 20. kolovoza. Svaki dan izložba se u instalaciji koja je nalikovala na jarbol premještala po svim važnim mjestima na rivi Komiže i u njenim brojnim uvalama. U rujnu, dječji radovi putovati će prema originalnim kalanko brodograditeljima, korisnicima Centra za pomoć i njegu kako bi barem dijelove mobilne izložbe mogli razgledati u svojim domovima.

Kalanko je brodić u misiji: njegovo ponovno otkrivanje povezuje generacije, približava manufakturni i kreativni proces mladima kroz koji nastoji povezati lokalno stanovništvo i turiste te otkriti mogućnosti autohtonih običaja u sadašnjosti i u budućnosti. Već iduće ljeto ponovo će se u Komiži u vrijeme kada je sunce prejako za boravak na plaži održavati “uradi sam” radionice brodića kalanko i njime inspiriranih sadržaja.

visuljak shop

 

Radionice su organizirali: Centar za pomoć i njegu Komiža provoditelj je Programa Ministarstva socijalne politike i mladih “Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama” (voditeljica: Manuela Antičević) i udruga za komunikaciju identiteta Visis (voditeljica: Kristina Šepetavc)

Tekst: Željka Novosel