Brusnice

1450

brusnicaPlodovi brusnice su bogati različitim zaštitnim materijama, sadrže minerale, vitamin A, vitamin C, kalij i biljna vlakna. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiselkast okus. Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su  prirodan antibiotik koji, uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Bioflavonoidi imaju posebnu antibakterijsko djelovanje tako su istraživanja pokazala, da brusnice mogu spriječiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju), isto tako tvari brusnice djeluju na uništenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa.

 

Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od različitih karcinoma, kao što su rak dojke i debelog crijeva, sprječava rast ćelija raka i širenja njegovo širenje po tijelu. Brusnica pomaže pri obnovi vida (očiju), smanjuje šećer u krvi, što je korisno za dijabetičare.

Zdravi kolač:

U kipuću vodu istresite zobene pahuljice, uz miješanje kuhajte do 3 minute. Malo ih ohladite pa dodajte meda (po želji, zavisi koliko slatko volite). Istresite u kalup (posudu) za pečenje kolača, pospite s plodovima brusnica (mogu biti i suhe, koje ste prethodno namočili u vodi). Ponovo prekrijte s ostatkom kuhanih zobenih pahuljica. Stavite u pećnicu da se malo zapeče. Uživajte u zdravom i mirisnom kolačiću.