Dugovječnost

803

U 114. godini umrla najstarija osoba na svijetu. Svoju visoku dob religiozna Amerikanka Eunice Sanborn pripisivala je snažnoj vjeri u Boga. Eunice Sanborn, najstarija osoba na svijetu, umrla je u ponedjeljak u svom domu u Teksasu u dobi od 114 godina i 195 dana. Tako barem proizlazi iz datuma koji je zabilježen na popisu stanovništva, iako obitelj tvrdi da je tada napravljena greška te da ona nije rođena 1896. nego 1895. godine, odnosno da su još u srpnju proslavili njezin 115. rođendan. Titulu najstarije osobe nosila je svega tri mjeseca, nakon smrti Eugenie Blanchard, francuske časne sestre koja je živjela na karipskom otoku Saint Barthelemyju.

 114

Eunice je nadživjela tri supruga i svoju jedinu kćer, koja je umrla 2005. godine kao 90-godišnjakinja. Vitalna starica nije nikada bila formalno zaposlena, a svoju dugovječnost ta je religiozna žena pripisivala snažnoj vjeri.

Titula najstarije osobe sada je pripala također 114 godina staroj Besse Brown koja živi u Tennesseeju. Ta je bivša učiteljica visoku starost doživjela jer se, kako kaže, “bavila svojim poslovima i nije jela nekvalitetnu hranu”. Najstariji muškarac također je Amerikanac Walter Breuning koji je od Besse mlađi 26 dana.

Najvišu zabilježenu dob doživjela je Francuskinja Jeanne Calment koja je umrla 1997. u 122. godini. piše (01.02.2011)