Žele raditi!

844

Žele raditi! Novi trend – budući umirovljenici ne žele prestati s radom. Mnogi od nas „jedva čekaju mirovinu“ – život se kažu nakon 65-e godine kroji prema vlastitim željama.

sjedNema presinga a glagol „morati“ u prvom licu sve se rijeđe pojavljuje u rečenicama. Ipak, trendovi pokazuju kako sve više starijih osoba želi raditi i nakon navršene 65-e godine života… Međutim najnovija istraživanja su pokazala kako je 20 godina puno vremena da bi se provodilo samo na plažama ili u turističkim posjetima.

 

Na pomolu novi trend

Posljednjih godina trend se izgleda mijenja. Sve više umirovljenika traži posao, razlog se krije u činjenici da je 20 godina odmaranja većini ljudi ipak previše. Određenom broju starijih osoba zbog globalne ekonomske krize rad u mirovini predstavlja nužnost. To pokazuju i američke statistike: 8 do 10 radnika misli kako će i u mirovini nastaviti raditi punim ili skraćenim radnim vremenom.

Ima li mjesta za “starce”?

Od 36 do 44 posto ispitanika je istaknulo kako to čine jer žele a ne jer su prisiljeni na rad. Znanstvenici tvrde kako ne postoji čvrsto objašnjenje za ovakve preferencije građana treće životne dobi. Pretpostavlja se da su sve bolji zdravstveni uvijeti te poboljšane psihofizičke aktivnosti kroz život zaslužne za novi trend. Ipak, uz stopu nezaposlenosti od prosječno 9 posto u razvijenim zemljama dugovječni radnici problem stvaraju onima koji tek dolaze na tržište rada.

Ukoliko se ovaj trend pokaže realnim i prihvatljivim za poslodavce, zanimljivo će biti pratiti razvoj potražnje na tržištu rada. Što je vaše mišljenje – u kojim poslovima su bolji stariji ljudi, u kojima prednjače mladi?  piše