Gdje mi je ključ?

700

Jeste li zaboravni? Evo devet glavnih razloga! Zaboravnost i mentalna zbunjenost nisu problem s kojim se susreću samo stariji ljudi. Svima se događa da se ne mogu sjetiti imena osobe s kojom pričaju, gdje su stavili ključeve, dokumente… Kako smanjiti broj takvih situacija?

Želite li dobru memoriju? Pazite na sljedećih devet znakova:

1. Imate povišeni šećer u krvi
Gubitak memorije može uzrokovati i šećer u krvi. MRI skeniranje pokazalo je da visoka razina šećera može oštetiti dijelove mozga koji su odgovorni za memoriju.
Zaštite se: Imate li rođake koji pate od povišenog šećera i dijabetesa redovite se testirajte. Jedite kvalitetno i ostanite aktivni – žustre šetnje su djelotvorna prevencija protiv dijabetesa.

2. Premalo spavate
Ako želite ‘cementirati’ sjećanje, trebate san. U jednoj studiji volonteri koji su tijekom dva tjedna spavali samo šest sati nisu osjećali da im nedostaje san, međutim testove kratkoročne memorije znatno su lošije napisali od onih koji su spavali duže.
Zaštite se: Adekvatan san mora biti vaš prioritet. Ako je to baš nemoguće, prva pomoć su vam kraća drijemanja u popodnevnim satima.

3. Hrčete
Možda imate apneju zbog koje su vam tijekom spavanja blokirani dišni putovi. Ovo umara i izgladnjuje moždane stanice. Muškarci, pretili i stariji od 40 spadaju u rizičnu skupinu skloniju ovom poremećaju.
Zaštite se: Savjetujte se s liječnikom. On bi vam mogao preporučiti malu napravu koja će omogućiti neprekinuti protok zraka.

4. Osjećate se manično ili premoreno
Možda imate problema sa štitnjačom. Hormoni štitnjače kontroliraju metabolizam – previše hormona ubrzava i protok informacija u mozgu te onemogućuje normalan rad neurona, dok premalo hormona usporava protok informacija kroz mozak.
Zaštite se: Posjetite liječnika i krenite na preglede.

5. Stariji ste od 65
S godinama je teže apsorbirati vitamin B12, a ozbiljan nedostatak može podsjećati na Alzheimerovu bolest. Čak do 20 posto ljudi starijih od 65 imaju nisku razinu B12.
Zaštite se: Kontrolirajte razinu ovog vitamina i ako je potrebno uzimajte nadomjestke. Na ovo trebaju pripaziti i vegetarijanci.

6. Depresivni ste
Zbog depresije gubite moždane stanice, a što ona duže traje, to je veći gubitak moždanih stanica potrebnih za memoriju.
Zaštite se: Ključ može biti u ranoj terapiji dok šteta nije tako velika.

7. Uzimate lijek za alergiju ili tablete za spavanje
Mnogi lijekovi protiv nesanice, inkontinencije, alergija i gastrointestinalnih grčeva ometaju i kemiju mozga. Kod starijih navedeni lijekovi mogu uzrokovati zaboravnost.
Zaštite se: Stariji od 65 osjetljiviji su na nuspojave difenhidramina, čestog sastojka lijekova protiv nesanice i alergija. Razgovarajte o mogućim alternativnim lijekovima.

8. Stružete nogama po podu dok hodate
Liječnici ovo nazivaju efektom magneta jer se čini kao da su noge prikovane za tlo. Ovo može signalizirati da oko mozga dolazi previše spinalne tekućine koja stvara pritisak.
Zaštite se: Struganje nogama, inkontinencija i gubitak memorije klasični su simptomi no ne moraju svi imati sva tri. Brzi tretman daje najbolje rezultate oporavka.

9. Uzimate velik broj lijekova.
Unosite li u sebe pet ili više lijekova, imate veći rizik za pojavu problematičnih interakcija.
Zaštite se: Pobrinite se da liječnik zna za sve lijekove koje uzimate i razgovarajte o mogućim nuspojavama.

piše