Čarobna juha – za bolje pamćenje

812

Juhe i druga jela sa celerom, mrkvom i paprom sadrže luteolin, sastojak koji bi mogao usporiti razvoj gubitka pamćenja kod starih ljudi. Istraživanja koja su se u proteklih nekoliko mjeseci provodila na američkom sveučilištu Illinois pratila su kemijske promjene do kojih dolazi u mozgu kada zbog upale dođe do povećanog stvaranja citokina, molekula koje služe za komunikaciju između različitih stanica imunološkog sustava.

juha

Među uočenim promjenama bili su i pospanost, manjak apetita i gubitak pamćenja. No, otkrili su i da prehrana bogata luteolinom, sastojkom koji se može naći u hrani kao što je celer, mrkva, papar i pepermint, štiti neurone od proupalnih citokina. U konkretnom istraživanju to je značilo da su miševi koji su dobivali ovaj sastojak pokazivali znakove boljeg snalaženja u prostoru.
Profesor Rodney Johnson, voditelj ovog istraživanja, objasnio je da se smirivanjem upale možda može vratiti pamćenje starijim ljudima.
“Naši podaci pokazuju da konzumacija zdrave hrane ima potencijala za smanjenje upalnih procesa u mozgu povezanog s godinama, što može rezultirati boljim mentalnim zdravljem”, zaključio je prof. Johnson. piše