Kutak za Haiku trenutak

1119

Nasreću, svijet je pun zanimljivih stvari kojima se možete baviti!  U tome Vas može spriječiti samo nedostatak mašte ili lijenost. 

Svatko od nas može biti pjesnik, glazbenik, izumitelj ili istraživač, znanstvenik, umjetnik ili kolekcionar.

(M. Csikszentmihalyi)

ŠTO JE – HAIKU?

Većina ljudi će na ovo pitanje odgovoriti da zapravo ne zna što je haiku, a i oni ponešto upućeniji, teško će sročiti svoj odgovor. Majstori pak haiku poezije, nipošto neće definirati haiku.

Ne postoji ništa što ne bi vrijedilo naše pažnje.  Često onaj brzi pogled sa strane otkrije neočekivanu tajnu nekog prirodnog predmeta koji je napravio čovjek.  Brzo kao bljesak, rođen je haiku.  Okretnost i lakoća su neke od najprivlačnijih značajki haiku, i ne isključuju dubinu i iznenađujuću snagu osjećaja.  (James Kirkup)

Zamislite da s prijateljem razgovarate u nekom od kafića na pločniku grada, u blizini parka, recimo.  U to, uz vas preleti vrabac noseći kljunohvat suhih travki.  Bio je to,  zbog tereta koji nosi u kljunu, brkati vrabac? Razgalio vas je svojom poduzetnošću;  nasmiješio hrabrošću leteći tako blizu? Preletio je kroz vaš razgovor? Mogli bi taj svoj doživljaj nazvati haiku trenutkom. Ukoliko vas je vrapčić svojim ozbiljnim pothvatom na trenutak ukrao svemu čime ste se svjesno ili nesvjesno bavili (razgovor, promet, vrijeme, kava, prolaznici, misli o kupovini…).

Koliko god se činilo da je čovjek centar događanja u Prirodi i gospodar Zemlje, za brkatog vrapca, vi ste bili tek dio  okruženja, netko tko je stajao na putu između suhih travki i gnijezda koje tako užurbano gradi.  Jasno, nitko od nas nije vrabac i ne može znati što bi, ukoliko i može misliti, jedan vrabac pomislio gledajući vas udobno smještana na pločniku uz šalicu kave.

Zamislite da stojite na obali mora za bonace. Haiku je valić koji se sasvim neočekivano pojavi niotkuda.   Zapljusne vam stopala, osvježi vas na vrućem pijesku svakodnevnice. I ode…