Životinjska farma

760

Kolumnist Portala za treću dob, voli umjesto stotinu riječi koristiti slike ili kratki citat kao što je ovaj iz knjige Životinjska farma koju je još davne 1945. godine napisao George Orwell (pametnom dosta).

 

“Benjamin je osjetio da mu netko gurka rame njuškom. Okrenuo se. Bila je to Clover. Njene ostarjele oči bile su mutnije nego ikada. Ne izustivši ni riječi, nježno ga je povukla za grivu i odvela na kraj velike suše, gdje je bilo ispisano Sedam zapovijedi. Minutu ili dvije stajali su gledajući zid premazan katranom na kojem su bila ispisana bijela slova.

„Vid mi slabi”, rekla je napokon. „Ni u mladosti nisam mogla pročitati što tamo piše. Ali, čini mi se da ovaj zid izgleda drugačije. Benjamine, da li su Sedam zapovijedi iste kao što su bile nekada?”

Benjamin je pristao da za trenutak prekrši svoje pravilo i pročitao je što je pisalo na zidu. Tamo je sada bila samo jedna Zapovijed. Ona je glasila:

SVE SU ŽIVOTINJE JEDNAKE

ALI NEKE ŽIVOTINJE SU JEDNAKIJE

OD DRUGIH

Riječi iz ove knjge stalno mi se nameću kad pomislim na  visinu mirovina i NEOPHODNO potrebnu mirovinsku reformu za pravedniji život penzionera.