Jasna veza

768

Bez čega mozak slabije radi? Znanstvenici sa Sveučilišta Rush izdvojili su aktivnost koja je najvažnija za mozak, odnosno prevenciju kognitivnog opadanja koje dolazi sa starenjem. O čemu je riječ? O druženju, društvu i razgovorima ugodnim.

zbrono_pjevanjeNakon analize ponašanja i pamćenja gotovo 140 osoba prosječno starih 80 godina, ustanovili su kako je oslabljen društveni život doveo do slabije kognicije. Oni koji su u promatranom razdoblju od pet godina bili društveniji, ujedno su zadržali oštar um i kognitivne vještine, piše u studiji objavljenoj u časopisu Journal of the International Neuropsychological Society. “Kada opadnu kognitivne sposobnosti ljudi, logično je da će manje izlaziti i družiti se s prijateljima, uživati u kampiranju ili sudjelovati u društvenim klubovima. Ako sposobnosti pamćenja i razmišljanja opadnu, socijalizacija postaje otežana”, objasnio je dr. Bryan James, epidemiolog starenja i senilnosti Centra za Alzheimerovu bolest Sveučilišta Rush.
Stoga se nikako nemojte predati starenju i osamljivanju. Kad god možete prihvatite poziv za šetnju, kartajte, boćajte, roštiljajte…  piše