JAVNOST JE ZGROŽENA

527

Procurila stravična snimka na kojoj medicinske sestre mlate ženu u Domu za starije: ‘Nisam imala snage to pogledati do kraja‘

Dvije medicinske sestre Doma za starije i nemoćne osobe u Peći na Kosovu uhićene su, a četiri su suspendirane nakon što se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako maltretiraju stariju ženu, priopćila je kosovska policija, piše Nova.rs.

Na snimci koja je danas u kosovskim medijima bila glavna vijest, vidi se kako se starica pokušava braniti dok je radnica više puta šamara po licu i udara nogama u trbuh.

Javno tužiteljstvo u Peći priopćilo je da su na ovom slučaju angažirana dva tužitelja.

‘Nakon što smo dobili prve informacije u vezi s događajem, a u suradnji s policijom, uhićene su dvije osobe s inicijalima A.P i A.R. pod sumnjom da su počinile kazneno djelo napada, rekao je jedan od tužitelja Dorian Juniku.

U međuvremenu se oglasio i policijski načelnik Peći, Fadil Gaši, te rekao da se napad medicinske sestre na staricu dogodio 29. listopada.

‘Uhapšene su ukupno tri osobe iz tog Centra, a slučaj se dogodio 29. listopada. Jedna osoba se tereti za kazneno djelo ‘napad’, druga za ‘pomaganje u izvršenju napada’, a treća za ‘neovlašteno snimanje’“, rekao je Gaši.

Četiri medicinske sestre suspendirane su s posla u Centru za brigu o starijim osobama ‘Orenda‘ u Peći, gdje je nastao video na kojem se vidi kako nekoliko zaposlenika tuče i psihički maltretira stariju ženu.

A. P. je suspendirana zbog provođenja nasilja, dok su A. R, R. K. i G. N, suspendirale zbog činjenice da su bile u smjeni zajedno sa A.P. ali nisu prijavile slučaj nadležnima.

Ovaj slučaj izazvao je burnu reakciju javnosti.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, pozvao je da se sve osobe koje su sudjelovale u ovom, kako je rekao, ‘nehumanom činu‘, privedu pravdi.

‘Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gdje god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se događaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu‘, rekao je Sveçla.

Reagirala je i kosovska ministrica pravde, Albulena Haxhiu, kazavši da je šokirana te potvrdila da su neki od osumnjičenih već uhapšeni i da tužiteljstvo i policija rade na slučaju.

Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhaxheri, kazao je da općina Peć ne upravlja nijednom ustanovom koja nudi usluge starijim osobama. S druge strane, pozvao je zdravstvenu inspekciju i policiju da se ozbiljno pozabave slučajem.

Predsjednik stranke LDK, Lumir Abdixhiku, također je poručio da je ‘šokiran‘ i da, kako je naveo, ‘ovakvi događaji otkrivaju mračnu stranu društva‘.

Potpredsjednica stranke PDK, Vlora Çitaku, u svojoj je objavi na Twitteru navela ‘da nije imala snage snimku pogledati do kraja‘ i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i kazneno ih goniti.

Bivši ministar vanjskih poslova Kosova, Behgjet Pacolli, rekao je da se ‘nada da će ove žene imati dovoljno vremena razmisliti o svojem činu u zatvoru‘.

Organizacija ‘Ženska mreža Kosova‘ zatražila je od kosovskog ministarstva zdravlja, financija, rada i transfera i Odjela za socijalnu i obiteljsku politiku da se medicinskim sestrama oduzme licenca, a centru ‘Orenda‘ dozvola za rad jer, kako navode,na snimci se vidi da se maltretiranje događa baš u tom centru.

Komora medicinskih sestara, primalja i drugih zdravstvenih radnika u svom priopćenju navodi da ovakvo ponašanje ne priliči zdravstvenim radnicima te da direktno utječe na ugled zdravstvene zajednice. piši