Pohlepa bez granica

1053

POHLEPA BEZ GRANICA. Susjedi uz pomoć mlade doktorice zatočili Zagrepčanku da joj otmu stan: ‘Čuo se krik…‘

Kad sam je odveo u banku da izvadi novu karticu, vidjeli smo da je počišćeno 15.000 kuna i dvije penzije‘

Ljudska pohlepa i glad za novcem nemaju granica. Pokazuje to kriminalističko istraživanje zagrebačkih policajaca koji su uhitili troje prevaranata, među kojima i jednu liječnicu, jer su počinili niz kaznenih djela kako bi se domogli novca 89-godišnje zagrebačke umirovljenice.

Nekretnina od 45 četvornih metara u Martićevoj i skromna ušteđevina od 30.800 kuna na bankovnom računu umirovljenice varalicama su se učinili kao odlična prilika, pa su ju držali zatočenu u stanu, a s njezina računa podigli sav novac te ga trošili na sebe.

Na kraju je svoje prste u makinacije stavila i mlada liječnica koja je umirovljenici, kao nova “odabrana” doktorica opće prakse, izradila krivotvorenu dokumentaciju s lažnom dijagnozom i na nju stavila svoj pečat.

Kaznene prijave

Policija je prijavila J. D. (58) za protupravno oduzimanje slobode, a s D. C. (64) i za prevaru, jer se planirao domoći stana na temelju tobože isplaćenih 25.000 eura za kupnju. Muškarca se sumnjiči i za nedozvoljenu upotrebu osobnih podataka, krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja, a 38-godišnju zdravstvenu djelatnicu sumnjiči se za krivotvorenje službene isprave.

Vremešna žena spašena je u zadnji čas, i to nakon što je u stanu bila zatočena satima. U studenom prošle godine primijećeno je da je na vratima stana promijenjena brava i njezin je nećak digao na noge sve nadležne službe. Zvonili su i kucali nepuna dva sata, a kako nitko nije otvarao, pozvan je i bravar, koji je vrata prema nalogu policije obio.

– Najednom se čuo krik. Vriska. Teta je sjedila vidljivo uplašena, a nepoznata žena, za koju se poslije otkrilo da je susjeda, vikala je da će zvati odvjetnika, da ništa bez njega neće. Ona je mojoj teti pisala na papire što da govori. Ostao sam zaprepašten. Nakon svega smjestio sam tetu u dom i tek smo tada shvatili da teta nema nikakve dokumente, a našli smo i kopiju nekakvog kupoprodajnog ugovora za stan.

Kad sam ju odveo u banku da izvadi novu karticu, vidjeli smo da je počišćeno 15.000 kuna i dvije penzije – prisjeća se nećak umirovljenice svojeg šokantnog otkrića za Jutarnji list. Na upit tko je o njoj skrbio prije nego što je završila u raljama susjeda prevaranata, kaže da se za nju brinula vlastita sestra, časna u obližnjem samostanu, koja je, na žalost, lani preminula od covida-19.

– Njih dvije su subotom zajedno ručale, redovito se družile i posjećivale. I plaćala joj je račune, a mene nisu htjele u to upletati. Međutim, nakon potresa drugu su tetu prebacili u samostan u drugi grad, a ovoj je teti organizirala skrb. Dolazile su joj osobe, nosile jelo, ali susjeda J. D. sve ih je tjerala.

Kad sam ju predzadnji put vidio u njezinu stanu, teta mi se žalila da ne zna gdje su joj dokumenti, a na kraju mi je rekla, kad je nastao problem, da joj ih je uzela J. D. Angažirao sam socijalnu službu i tetu u konačnici smjestio u dom, a koliko će sva ova muka potrajati i hoće li joj se ikada vratiti novac, strah me je i pomisliti – zaključio je nećak.

Izolirali je

Policija je istraživanjem otkrila da su sramotne bešćutne makinacije na štetu umirovljenice počele u srpnju prošle godine, kada je 58-godišnja osumnjičenica 89-godišnjakinju počela zaključavati u stanu i pritom joj onemogućavati ikakav kontakt s bližnjima. Ta je agonija za nesretnu ženu trajala puna četiri mjeseca, a kriminalisti su otkrili da je poslije, sa 64-godišnjakom, obmanula umirovljenicu da će se za nju brinuti, pa joj je potpisala punomoć za raspolaganje novcem s bankovnog računa.

Vrhunac prevare bio je kada se 64-godišnjak predstavio kao sin 89-godišnje žrtve te krajem studenoga 2020. krivotvorio medicinsku dokumentaciju, kojom je zaposlenice nadležnih službi doveo u zabludu kako bi mu, na temelju lažnih podataka, ovjerile promjenu odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite za 89-godišnjakinju.

Tu je na scenu stupila “odabrana” 38-godišnja liječnica, koja je o umirovljenici svjesno sastavila krivotvorenu medicinsku dokumentaciju, na temelju koje joj je konstatirala lažnu dijagnozu, od koje 89-godišnjakinja nikada nije bolovala, a kamoli da ju je spomenuta liječnica ikad pregledala. piše