Kako prepoznati kada stres utječe na naš imunitet

991

Vodič: kako prepoznati kada stres utječe na naš imunitet i kako ojačati tijelo u par lakih koraka

Važno je prepoznati simptome kojima nam naše tijelo pokušava reći ‘dosta!’ i usvojiti nekoliko navika koje nam mogu pomoći ojačati organizam. Uzimanje dodatka prehrani Linex Complex jedan je od načina na koji možemo vratiti organizam u ravnotežu.

Svakodnevna izloženost stresu uvelike utječe na naše zdravlje. Problemi na poslu, emocionalni stres ili velike životne promjene, samo su neki od faktora koji naše tijelo stavljaju u stanje ‘pripravnosti’. Danas bez imalo sumnje prolazimo kroz krizu u kojoj se mnogi od nas suočavaju s ovim problemima.

Napetost proizašla iz stresa može biti poprilično nelagodna, a simptomi se mogu manifestirati na različite načine.

Konstantan umor i anksioznost

Jedan od njih je nemiran san. Uz osjećaj umora nakon buđenja, rezultira time da ne možete preživjeti dan bez velikih količina kofeina. Tijelo je i dalje umorno i treba mu dodatan izvor energije. Na kraju dana osjećate se pak kao da ste pretjerali s kofeinom, ali najčešće bez povećane produktivnosti. Odjednom se nađete u začaranom krugu koji može dovesti do osjećaja anksioznosti, a posljedično i do pojave gastrointestinalnih, kardiovaskularnih i probavnih tegoba.

Anksiozan probavni sustav

Neredovita stolica praćena grčevima, bolovima i nadutošću, ili proljev, također su česta posljedica stresa.

S obzirom da je probavni sustav glavni odgovorni za izbacivanje štetnih tvari iz našeg organizma, njegovo nepravilno funkcioniranje može dovesti do daljnjih komplikacija poput pada imuniteta kada se naše tijelo više jednostavno ne može boriti.

Česte upale i infekcije

Stres potiče naše tijelo na proizvodnju većih količina hormona kortizola. U kratkim naletima, kortizol može ojačati naš imunitet, no tijekom dužeg vremena, kad se naviknemo na veću količinu kortizola u krvi, postajemo podložni češćim upalama.

Istovremeno, stres smanjuje broj limfocita, bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija. Što manje limfocita imamo, podložniji smo virusima. U situaciji u kojoj se trenutno nalazi cijeli svijet, zdrav i snažan imunitet važniji je no ikada.

Vratite organizam u ravnotežu

Ako ste svjesni da vam je stres prouzročio i određene zdravstvene poteškoće, krajnje je vrijeme da se obračunate s njime.

Umirite svoj um. Deset do 15 minuta meditacije dnevno, pomoći će vam da ublažite stres. Iskušajte metodu mindfulnessa – usredotočenosti na ono što radite – bilo da je riječ o ‘pražnjenju’ uma, jedenju, čišćenju…usredotočite se na posao koji obavljate i iskusite ga svim osjetilima. Joga također pomaže sniziti razinu hormona stresa i umiriti živčani sustav.

Vježbajte jer je vježba jedan od najboljih načina borbe protiv stresa. Ljudi koji redovno vježbaju rjeđe su anksiozni jer vježbanje smanjuje hormon stresa, a omogućuju otpuštanje endorfina koji je zaslužan za dobro raspoloženje i ublažavanje boli. Vježbanje također poboljšava kvalitetu sna i samopouzdanje koje je bitno za mentalno zdravlje.

Uravnotežena prehrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima pomoći će osigurati dovoljno energije za sve dnevne aktivnosti, a dodatnu snagu vašem imunitetu dat će probiotici.

U njima se nalazi velik broj dobrih bakterija koje pomažu u održavanju crijevne mikrobiote, sudjeluju u probavi hranjivih tvari te sintezi vitamina K i nekih vitamina B skupine. Samim time, pomažu i u održavanju imuniteta koji je naša ‘prva crta obrane’ od različitih virusa i bakterija.

Dodatak prehrani Linex Complex sadrži jednu od najispitivanijih probiotičkih bakterija Lactobacillus rhamnosus GG te cink i B vitamine koji doprinose jačanju imuniteta i vraćanju energije. Veliki broj znanstvenih publikacija i kliničkih studija pokazuje kako upravo Lactobacillus rhamnosus GG može imati pozitivan učinak na naš gastrointestinalni i imunološki sustav. Količina minerala i vitamina u našem organizmu nerijetko je smanjena uslijed neadekvatne prehrane, stresnih situacija kada organizam ima veće potrebe za njima ili u slučaju njihovog povećanog gubitka. Uzimanje dodatka prehrani Linex Complex može vam pomoći u rješavanju neugodnih poremećaja u probavi, vraćanju energije i jačanju imuniteta. Preporuča se redovno uzimanje jedne do dvije kapsule Linex Complexa dnevno tijekom par mjeseci. Uzimati ga mogu i djeca starija od šest godina. Piše