Ključ dugovječnosti

782

Da biste doživjeli 100-u ne trebate biti najzdraviji. Stav o događajima u našem životu i prilagodljivost glavne su karakteristike koje omogućuju da doživimo 100 godina. Ove psihološke karakteristike presudnije su i od fizičke kondicije.

Na američkom Sveučilištu Georgia zaključili su da je osjećaj koji imamo o sebi i svojim okolnostima te sposobnost prilagodbe nizu izazovnih situacija koje se akumuliraju tijekom života, važniji od zdravstvenog faktora. Znanstvenici su istraživali kako psihološki i socijalni faktori uz genetiku i zdravlje utječu na dugovječnost. Promatrali su 244 ljudi starih 100 ili više godina u periodu od 2001. do 2009. Kritični životni događaji i osobna povijest uz sposobnost da se prilagode stresnoj situaciji i dobro nose s negativnim promjenama ključni su za uspješno starenje, zaključili su.

Leonard Poon, direktor Instituta za gerontologiju na UGA College of Public Health i voditelj studije rekao je:”Ono šo se događa u nečijem životu je bitno, no važnija je vaša percepcija onog što se zbilo – to utječe na vaše osobno zdravlje.”
I osobnost utječe na starenje. Otvoreni i savjesni stare zdravije od neurotičnih pojedinaca, pokazalo je istraživanje.
Osoba suočena sa stresnom situacijom može brzo pronaći emocionalno rješenje ili se dugo opterećivati problemom, objasnio je dr. Poon. “Ovaj drugi način je vrlo destruktivan, a prvi vrlo adaptivan,” zaključio je.

piše