Koliko su povezani novac, zadovoljstvo i sreća

892

Otkriva Gallupova anketa, koliko su povezani novac, zadovoljstvo i sreća. Može li novac kupiti i sreću? Gallupova anketa s ovim pitanjem provedena je širom svijeta, a svijet je odgovorio. Da, ako se pod tim misli na zadovoljstvo životom i uglavnom ne, ako se misli na uživanje u njemu. Zadovoljstvo vlastitim životom i životni užici dvije su komponente sreće. Zadovoljstvo životom češće je povezano s prihodima dok su pozitivni osjećaji i životni užici ovisili i o nizu faktora poput osjećaja da ste poštovani i povezani s drugima, izvijestili su znanstvenici.

srea_i_novacVelika anketa provedena širom svijeta uključila je 136.000 osoba u 132 zemlje, kojima su postavljena pitanja o sreći i prihodima. Rezultati su pokazali da zadovoljstvo životom u pravilu raste s većim prihodima, no pozitivni osjećaji ne moraju ovo nužno pratiti, izvijestili su iz Gallupa i objavili u Journal of Personality and Social Psychology.
“Javnost se uvijek pita: Čini li nas novac sretnima?”, rekao je Ed Diener prof. emeritus sa Sveučilišta Illinois koji je član Gallupove organizacije. “Ova je studija da sve ovisi kako definirate sreću jer ako gledate na zadovoljstvo životom , kako ocjenjujte svoj život kao cjelinu vidjet ćete vrlo snažnu korelaciju širom svijeta između prihoda i sreće. S druge strane šokira kako je mala veza između novca i pozitivnih osjećaja tj. uživanja u životu.”
Pozitivni osjećaji ponešto rastu s višom zaradom no daleko su snažnije povezani s drugim faktorima poput osjećaja da smo poštovani, autonomijom i društvenom potporom te radom na poslu koji nas ispunjava.
Ovo je prva studija o ‘sreći’ svijeta koja je razlučila između životnog zadovoljstva i svakodnevnih pozitivnih ili negativnih osjećaja koje netko osjeća. piše