Menopauza je zlatno doba

1944

Menopauza ne znači kraj ženstvenosti, to je zlatno doba. Kosa je sve tanja, grudi više nisu pune i jedre, a borama i suhoj koži više ne pomaže ni najskuplja krema? Savjetujte se s liječnikom!

centimetriO ne, menopauza, ne sad i ne još, ne želim to! Hormonalne promjene noćna su mora žena koje menopauzu najčešće doživljavaju kao kraj aktivnog života, kraj ženstvenosti i kraj seksualne aktivnosti zbog čega vrlo često padaju u depresiju. 

Većina je ovih pretpostavki kriva jer menopauza se podudara s prestankom menstruacija zbog iscrpljenosti normalne aktivnosti folikula u jajnicima. Prosječna dob u kojoj se pojavljuje menopauza jest 51 godina, ali se prvi simptomi mogu početi pojavljivati i nekoliko godina prije, a pojačavaju se i učestaliji su s vremenom. Klimakterij je razdoblje u životu žene koje svaka doživljava na svoj način, a mnoge o promjenama koje doživljavaju još uvijek govore šaptom; od ‘’divljanja’’ hormona, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti do debljanja, nervoze, nesanice, naticanja…

Lažna menopauza ili?

Među prvim znacima klimakterija jesu nemir i noćna znojenja, iznenadna lupanja srca, glavobolje, tjeskobe, nesanica, razdražljivost te sve kraći menstrualni ciklusi. Prije ulaska u pravu menopauzu može se dogoditi da ’’preskočite’’ nekoliko menstruacija, što znači da se količina estrogena i progesterona, koji reguliraju menstrualni ciklus, počela smanjivati. Estetski efekti kao što su debljanje, suha kosa, koža koja postaje manje elastična i naborana zbog smanjenja kolagena i elastina, a grudi više nisu onako jedre i zategnute, također mogu biti pokazatelji kako je vrijeme da se konzultirate s liječnikom.

Ups, pobjeglo mi je!  

Osim vanjskih simptoma primijetit ćete povećanje pH rodnice i probleme s mjehurom poput inkontinencije. Situacije poput kihanja i kašljanja te stresa izazvat će neugodnost u kojima će vam ‘’pobjeći’’ koja kapljica, a razlog tome su promjene u mjehuru i mišićima oko njega. Kostobolja se javlja zbog opuštanja mišića zbog čega je važno da žene ostanu u formi. To će im pomoći i u očuvanju aktivnog srca te sprečavanju debljanja koje prati menopauzu nakon koje se žene debljaju u prosjeku kilogram na godinu.  Uza smanjenje razine estrogena kod nekih se žena može pojaviti pojačana dlakavost, posebno kada je riječ o dlačicama na bradi. Kosa je sve tanja i slabija što, priznale su žene u istraživanju provedenom u Italiji, stvara psihološki pritisak jer je kosa mnogim ženama simbol ženstvenosti.

 Dlakave žene za cirkus

Osim toga, žene se žale kako im se svaki dekagram koji nakupe ‘’slaže’’ na trbuhu pa je debljanje tim vidljivije. Osim kontrole načina života valjalo bi izbjegavati sjedilački način života koji je predispozicija za česte frakture i kardiovaskularne bolesti, ali se i pozdraviti s konzumiranjem alkohola i duhana. piše