Milijuni je gutaju

906

Popularna tableta protiv boli povezana s rakom krvi? Istraživanje koje je uključilo 65.000 starijih osoba koje su koristile paracetamol dokazalo je vezu između kemikalije koju lijek sadrži i učestalije pojave raka krvi. Nije, međutim dokazano da je lijek uzročnik raka.

tableta_na_jezikuLjudi koji su redovno koristili paracetamol imaju povećani rizik od razvoja raka krvi. Paracetamol tj. tablete acetaminofena, što je drugo ime za isti lijek, povezane su s pojavom raka kod niza osoba koje su ih uzimale

Dr. Emily White iz Fred Hutchinson Cancer Research Center u Seattleu koja je bila uključena u istraživanje ističe kako nema dokaza da acetaminofen uzrokuje rak, tek da je uočena veza i povećani rizik. No, daljnje studije bit će potrebne kako bi se ovo dokazalo.

Prijašnje studije povezivale su acetaminofen s astmom i ekcemom. Ipak, teško je reći je li lijek pravi uzročnik ili tabletu protiv bolova češće koriste osobe koje imaju zdravstvene probleme koji su pravi uzročnik bolesti.

Paracetamol je širom svijeta najpopularnija tableta protiv bolova, koristi se i za spuštanje temperature te za simptome prehlade i gripe. U različitim zemljama prodaje se pod različitim imenima, poput Tyelnol, Biogesic, Dexamol, Dexamol Plus dok ga GlaxoSmithKline tvrtka prodaje pod imenom Panadol, a u Hrvatskoj se prodaje i kao Lekadol i Lupocet. Pod ovim raznim imenima može se dobiti kao sirup, u čepićima i tabletama. U Hrvatskoj je, uz andol, ovo jedini lijek ove vrste koji se može dobiti bez recepta, a ljudima se preporuča tek povremeno uzimanje. Predugo korištenje dokazano šteti jetri. piše