U prijevremenu mirovinu uz oštre “kazne”

771

U prijevremenu mirovinu samo uz oštre ‘kazne’.

Peznz

Sada se raniji odlazak u mirovinu kažnjava trajnim smanjenjem mirovine 0,15% za mjesec, odnosno 9 % za pet godina, dok će se ubuduće ‘kazna’ udvostručiti pa će odlazak pet godina ranije u mirovinu značiti 20 posto manje novca.

Vlada je najavila da će promijeniti pravila za raniji odlazak u mirovinu te će uvesti nekoliko bitnih korekcija u sustav mirovinskoga osiguranja. Kako doznaje Večernji list,
vrlo je vjerojatno da će se “kazna” udvostručiti i vratiti na razinu do 2008. – kada je trajno umanjenje bilo 0,34 % za svaki mjesec ranijeg odlaska s posla, odnosno 20% za pet godina.
U 2009. je u prijevremenu mirovinu otišlo 12 tisuća radnika, što je dvostruko više nego 2007. Raniji odlazak u mirovinu više su birali muškarci (6159 osoba) nego žene (5856), dobrim dijelom i zato što su žene veliki gubitnici nedovršene mirovinske reforme.
Ženama koje su ušle u 2. mirovinski stup mirovine su 27 posto niže od mirovina prijevremeno umirovljenih žena koje su ostale u prvom stupu, zbog toga jer nemaju pravo na mirovinski dodatak!
Na primjer razlika na mirovini od oko 4 tisuće kuna je od 700 do 1000 kn, a na prosječne mirovine oko 200 kuna. Razliku nisu osjetile jedino osiguranice koje su zarađivale pet i više puta od prosječno plaćenih radnika.
Hoće li se nepravda ispraviti uvođenjem novog modela, za sada u Vladi ne žele otkriti. Vlada je najavila da će ići na postupan porast doprinosa za 2. stup mirovinskog osiguranja, ali i priznavanje izdvajanja poslodavaca u 3. stup kao porezno priznat trošak. Po tome, radnici koji sami plaćaju u treći stup ostat će bez olakšice, a olakšica će se prenijeti na tvrtke.
Očekuje se i postupno usklađivanje zakonske dobi za odlazak u mirovinu žena i muškaraca, pa bi nakon 2018. radni vijek za sve trajao do 65 godina. Pretpostavlja se da će postupno povećanje radnog vijeka za žene nastupiti od 2011.

piše