Kako će mala meduza spriječiti naše starenje?

692

Znanstvenik-biolog Miroslav Radman najavio je kako će Mediteranski institut za istraživanje života, kojeg je on jedan od suosnivača, uskoro početi istraživati malu meduzu veličine pola centimetra koja, kaže, “praktički ne stari i ne umire”.

Otkrivanje dugovječnosti za nas je legitiman san, kazao je Miroslav Radman na predavanju “Kako zaustaviti starenje”, u sklopu festivala znanosti koji se održava u Splitu.
Radman je objasnio kako će MedILS u istraživanje uvesti malu meduzu “koja živi vječno jer ima vegetativnu formu kao polip na kamenu i veličine je pola centimetra”.
“Taj polip pupa meduze i meduza se zatim reporducira – to jest razmnožava, te kao i većina organizama dođe do kraja reproduktivnog razdoblja, odnosno do menopauze, ali nakon toga ne umire, nego se retrodiferencira, a to znači da se iz menopauze vraća u pubertet i postaje opet polip koji ponovno pupa meduze”, objasnio je Radman.
Dodao je kako malena meduza “praktički ne stari i ne umire”, te da bi spoznaje o njezinu funkcioniranju mogle biti korisne za pomlađivanje ljudi.
Radman je izvijestio kako je na MedILS-u sa suradnicima počeo istraživački projekt “Biologija robusnosti” za proučavaje organizama živih bića koja su robusnija, odnosno otpornija od ljudskih. Pritom je rekao kako su znanstvenici u SAD-u životinjicu, odnosno bakteriju veličine jedan do dva milimetra, poslali u svemir gdje je na temperaturi od -270 Celzijusovoh stupnjeva dva tjedna bila izložena svemirskom zračenju i vakumu.
“Ta se životinjica u svemiru posve osušila, ali se pri povratku na zemlju za samo nekoliko minuta u vodi rehidrirala i nastavila živjeti i razmnožavati se kao da se ništa nije dogodilo. To su robusne životinjice”, kazao je Radman.
Po Radmanovim riječima u zadnjih 160 godina u zapadnoeuropskim zemljama ljudski se vijek produžio za 40 godina. Dodao je kako su tomu pridonijeli sprječavanje masovne smrtnosti od infarkta novorođenčadi u dobi do pet godina te poboljšanje higijene, pitke vode i prehrane te uvođenje cjepiva, što je ojačalo otpornost ljudskih organizama.

više