Nedeljni otkriva šokantnu istinu

753

igraju_sahNEDJELJNI otkriva ŠOKANTNU ISTINU: Kako je iz mirovinskog sustava isisano 100 milijardi kuna! Mile Sertić ima 78 godina, diplomirani je ekonomist, radio je od svoje osamnaeste i nakon 40 godina staža otišao je u mirovinu. Zvonimir je diplomirani inženjer strojarstva, radnog staža nabrao je skoro 42 godine, u mirovini je od svoje 66. godine. Vitalni su, energični, aktivni, sretni. Osim jedne stvari koja ih ljuti.

– Ovi što su ranije otišli u prijevremenu mirovinu – kažu.

– Imate toga koliko hoćete – kaze Zvonimir. – Otišao je u prijevremenu mirovinu mlad, dobiva dvije, tri tisuće i jos si doma u fušu zaradi pet, šest tisuća. A mi koji smo morali živjeti od plaće iz firme, do smrti smo radili – otkriva.

Veliki istrazivački specijal Nedjeljnog Jutarnjeg po prvi put otkriva šokantnu istinu o potpunom kolapsu hrvatskog mirovinskog sustava: ako ste odradili puni radni staž dobit ćete MANJE novca za svoju mirovinu od onih koji su se uspjeli umiroviti nakon svega 15-20 godina rada.

A kako je tek 370.000 od 1,2 milijuna hrvatskih umirovljenika odradilo puni radni staž, hrvatski su radnici u posljednjih 10 godina za prijevremene i privilegirane umirovljenike, dali više od 230 milijardi kuna. Odnosno, za sve koji su u mirovinski sustav, zato što su ranije prestali raditi, dali manje nego su iz njega uzeli.

Nedjeljni otkriva u novom broju kako je iz sustava isisano više od 100 milijardi kuna u posljednjem desetljeću: da je, recimo, omjer onih koji su odradili puni radni staž i onih koji nisu bio 50-50, a ne 30-70, danas bi prosječni penzioner dobivao oko 1600 kuna mjesečno više.

Godišnje na mirovine ode 35 milijardi kuna: 20 milijardi iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i 15 milijardi iz proračuna. To je više od 10 posto BDP-a, po čemu smo u samom europskom vrhu. Usprkos tome, hrvatske mirovine među najnižima su u Europi. Prosječna mirovina hrvatskog umirovljenika, zbog nepravde sustava koji ne honorira rad i pošteni trud, iznosi tek oko 35% prosječne plaće hrvatskog radnika.

Kolika je vaša mirovina? Jeste li odradili puni radni staž? Uključite se u komentarima, pišite nam na nedjeljni@gmail.com i javite nam svoja iskusva s nepravdom mirovinskog sustava. piše