Neočekivane posljedice

707

jabuka_i_okoladaŠto ako pretjerano unosimo ugljikohidrate? Ne držite li se preporuka o unosu određenih vrsta namirnica, pogotovo ako povećate unos ugljikohidrata, možete očekivati upale u svom tijelu koje su povezane s razvojem krvožilnih bolesti, raka, senilnosti i dijabetesa tipa 2.

Da previše ugljikohidrata aktivira gene koji uzrokuju upale u organizmu zaključili su stručnjaci s Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije koji su u svoju studiju uključili 32 blago pretile osobe. Ispitanici su šest dana jeli obroke u prahu koji su se sastojali od 65 posto ugljikohidrata, 15 posto proteina i 20 posto masti. Zatim nisu bili na posebnom režimu prehrane tjedan dana, nakon čega su šest dana prepolovili unos ugljikohidrata, a udvostručili konzumaciju proteina i masti.

Voditeljica studije objavljene u časopisu zaključila je kako su ustanovili pozitivan učinak jedenja nekoliko obroka dnevno te da je prehrana s puno ugljikohidrata negativno utjecala na tijelo ispitanika na molekularnoj razini.

“Zdrava prehrana uključuje specifične vrste hrane tako da minimaliziramo potrebu tijela za izlučivanjem inzulina. Sekrecija inzulina je obrambeni mehanizam u odgovoru na previše glukoze u krvi, a nije bitno dolazi li ta glukoza iz šećera ili manje slatkih ugljikohidrata, poput škroba (krumpir, bijeli kruh, riža itd.)”, objasnila je Berit Johansen.

Prehrambena piramida ističe skupine i izbore namirnica koje, ako se konzumiraju u odgovarajućim količinama, čine temelj pravilne prehrane. Ona je alat koji vam može pomoći da se bolje hranite. piše