Nemar na sudu

742

ruka_na_eluGreškom ostala bez kuće, a država joj ne da odštetu.

Umirovljenica Anđela iz Koprivnice tvrdi da joj je pogreška suca na ostavinskoj raspravi održanoj još prije 18 godina, nakon smrti supruga, upropastila život. Ostala je bez svog doma, iz kojeg ju je izbacila vlastita kći.

Naime, Anđelin suprug obiteljsku je kuću u oporuci namijenio kćeri, a supruzi je ostavio pravo doživotnog uživanja te nekretnine. Na ostavinskoj raspravi održanoj 10. veljače 1994. ta je oporuka pročitana i na nju nitko nije imao primjedbi. No, sudac Josip Ivančević je u rješenju o nasljeđivanju zaboravio napisati da Anđela ima pravo do smrti živjeti u kući.

Kako sučevu pogrešku tada nitko nije primijetio, nitko se na nju nije ni žalio, piše Večernji list. No, nakon desetak godina majka i kći su se posvađale, te je Anđelina kći pomoću rješenja o nasljeđivanju ishodila deložaciju majke iz kuće u rujnu 2004. godine. Anđela je tada podigla tužbu kako bi ishodila odštetu od države zbog pogreške državnog službenika, no spor traje do današnjih dana.

Sud joj dodijelio odštetu, država se žalila

Naime, Općinski sud u Križevcima 2008. Anđeli je dodijelio 375.000 kuna odštete, no Državno odvjetništvo se žalilo tvrdeći da gospođa nema pravo na odštetu jer je prekasno podnijela zahtjev. Ona je smatrala da je šteta nastupila prilikom deložacije 2004. godine, a Odvjetništvo je tvrdilo kako je šteta nastupila na ostavinskoj raspravi, što znači da je u njezinu slučaju nastupila zastara. Taj je stav prihvatio Županijski sud i odbio njezin odštetni zahtjev, a to je potvrdio i Vrhovni sud lani u ožujku. Zato je prije godinu dana Anđela podnijela ustavnu tužbu sa zahtjevom da joj izravno dosudi odštetu ili barem predmet vrati na ponovno odlučivanje, a odluka Ustavnog suda se još čeka.

U međuvremenu su joj na naplatu stigli troškovi sudovanja s državom od 80.000 kuna, pa joj je prije nekoliko mjeseci sjela ovrha na mirovinu. Mirovina joj iznosi 1.358 kuna, ovrhom joj uzimaju 452 kune, a stan i režije mjesečno je koštaju 1.000 kuna, pa kaže da nema od čega živjeti.

‘Došlo je do kardinalne pogreške, neugodno mi je s obzirom na naknadnu situaciju’

Inače, sudac Ivančević je kazao da je za pogrešku doznao tek kad je Anđela podnijela tužbu i zatražila odštetu od države. “Znam za taj slučaj, to je rješenje trebalo donijeti po službenoj dužnosti. Došlo je do kardinalne pogreške, neugodno mi je s obzirom na naknadnu situaciju… No moram reći da sam to rješenje potpisao kao sudac mentor, a izradila ga je sudačka pripravnica. Kad sam saznao za pogrešku, više nisam ništa mogao učiniti”, kazao je Ivančević. piše