Neodoljiv i učinkovit

815

limunLimunom do savršeno čistog doma

Ovaj mali križanac pomele i citrona postao je nezaobilazan član svakog domaćinstva. Osim u hrani, koristi se i u zdravstvene te u estetske svrhe, a nikako se ne smije zaboraviti njegova uloga pravog čistača. Ovaj put govorimo o čišćenju doma. Porijeklom je iz Kine i Indije, postojao je u vrijeme Mezopotamije, a njegovim ‘moćima’ klanjali su se Perzijanci, Egipćani i Iračani. U Europu je ušao na velika vrata sredinom 15. stoljeća i odmah je pokorio.

Iznimno velike energetske vrijednosti, ova suptropska zimzelena voćka je i nevjerojatno ljekovita. Osim u prehrani i liječenju, koristi se i u domaćinstvu za čišćenje. Donosimo nekoliko zanimljivih savjeta.

Muče li vas fleke od vode i kamenac na sanitarijama? Za brzo i jednostavno otklanjanje koristite ocat ili limunov sok. Za one koji ne podnose ocat, limun je savršen izbor. Dobro natrljajte željene površine i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite čistom vodom i uživajte u sjaju sanitarija.
ulimZa čišćenje štednjaka kombinirajte morsku sol i limun tako da polovicu limuna natapkate solju, a potom se bacite na trljanje.

Umjesto deterdženta za suđe, koristite limun i sodu bikarbonu, a isti miks idealan je i za čišćenje sudopera. Mikrovalnu pećnicu očistite u samo 60 sekundi. Zdjelicu s vodom i kriškama limuna stavite u mikrovalnu 60 sekundi i zagrijte na najvišu temperaturu. Zatim unutrašnjost obrišite vlažnom krpom i masnih naslaga više nema.

Limunov sok idealan je za čišćenje naslaga sapuna, kamenca, neugodnih mirisa i masnoća. Za sjajne prozore, u bočicu s raspršivačem ulijte vodu i sok jednog ili čak dva manja limuna. To se odnosi i na pranje pločica u kupaonici ili kuhinji. limuns

Neodoljiv miris ne nalazi se samo u soku, nego i u kori. Upravo iz nje ‘izvlači’ se ulje koje se koristi kao osvježivač prostora. Limunom možete odstraniti neugodni miris s ruku, kao i s rublja. Mokro rublje našpricajte vodom u koju ste dodali sok od pola limuna.
Tako mali, a tako moćan i tako mirisan. piše