Opet nas preveslali

804

ko_vecaI vi unosite otrove u kuću? Pogledajte kako!Stručnjaci tvrde da je zagađenje koje dolazi od kemijskih sredstava za čišćenje, boja ili namještaja čak i veće nego ono na ulici. U prosječnom domu zna se naći oko 80.000 kemikalija, a tek je na malom dijelu njih testirana razina štetnog utjecaja na zdravlje.
Naime, ogroman broj sastojaka zakoni uopće ne reguliraju, pa se tako slobodno nalaze na policama u dućanima.

 

 

Neki od najgorih otrova koje donosite u kuću

Pesticidi
Jeste li znali da se olovo, arsen, živa i bakar nalaze u pesticidima, te da ne postoje rigorozne mjere kontrole za određivanje njihovih razina u namirnicama koje kupujete. Mnoge kemikalije mogu oštetiti živčani sustav, ometati rad hormona, pa čak i uzrokovati rak, poručuju iz američkog National Research Councila. Budući da jabuke, celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj imaju obično najviše pesticida, te namirnice kupujte iz organskog uzgoja.

parfemiFormaldehid
Ova sveprisutna kemikalija uvlači se u zrak koji udišemo. A gdje se nalazi? U šminki, odjeći koja se ne gužva, sredstvima za dezinfekciju, sredstvima za čišćenje u spreju i namještaju od šperploče. Početkom ove godine američki Department of Health and Human Services klasificirao je formaldehid među poznate karcinogene. Studije na ljudima pokazuju da se izlaganje formaldehidu povezuje s povećanim rizikom od rijetkih oblika raka, kao što su onaj oko nosa i sinusa te neki oblici leukemije. Najjednostavniji način da držite razine formaldehida pod kontrolom je održavanje umjerene temperature zraka, pazite da vlaga bude na niskoj razini i da dobro prozračujete.

Izbjeljivači na bazi klora
Istraživanja su pokazala da su veće razine izbjeljivača opasne, i to posebno u kombinaciji s drugim kemikalijama. Izbjeljivač se nalazi u mnogim sredstvima za čišćenje – ne možete ga ne prepoznati, jer je miris deset puta jači od bilo kojeg bazena u kojem ste plivali. Ako kombinirate i neka sredstva na bazi amonijaka, lako je moguće da stvarate otrovne plinove koji oštećuju pluća. Ukratko, ako koristite sredstva za čišćenje zbog kojih zrak postaje nepodnošljiv za udisanje, vrijeme je da ih uklonite iz svog doma.

Bisfenol-A
BPA se već godinama opisuje kao opasna kemikalija. U jeku je debata koja se ne osvrće samo na činjenicu da BPA imitira prirodne hormone i remeti njihovu ravnotežu, nego i na to što može utjecati i na djelotvornost lijekova protiv raka dojke. Koristi se u plastičnim posudama za hranu, aluminijskim limenkama za piće, novčanicama američkog dolara, u materijalima za popravak zuba te računima. Jedite što češće svježu, nepakiranu hranu i ne koristite plastične posude.

Olovo
Boje s olovom su zabranjene, ali američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da četvrt milijuna djece na području SAD-a i dalje ima po zdravlje opasnu razinu olova u krvi. Čak i ako ste uklonili olovne cijevi za vodu, olovo se nalazi u ključevima za automobil, puderu za bebe, kozmetici, umjetnom tresetu i podovima od vinila. Olovo ne miruje, nego se nalazi u prašini i zraku koji udišemo. Zbog toga je važno redovno usisavati prostor u kojem živite, a cipele izujte prilikom ulaska u kuću.

PVC
Sjećate se mirisa novih zavjesa za tuširanje? To je siguran znak da su kemikalije u zraku. Vinil (PVC) se često povezuje s toksičnim ftalatima koji služe za omekšavanje plastike. Sumnja se da uzrokuju rak kod životinja i ljudi. PVC se doslovno nalazi posvuda, madraci, igračke za bazen, lutke, ambalaža… Teško ga je izbjeći, stoga pažljivo birajte druge materijale. Primjerice, igračke i zavjese za tuširanje načinjene od etilen vinil acetat (EVA) plastike.

Ftalati
Ušli ste u sobu i osjetili ste miris parfema u zraku? To su omogućili ftalati. Ove kemikalije koje ometaju rad endokrinog sustava nalaze se u PVC materijalima, čak i u školama i bolnicama. Istraživanja su pokazala da izlaganje fetusa i djece ftalatima ometa njihov normalan razvoj. Što osobno možete učiniti? Ne koristite parfem, lak za kosu, osvježivač zraka ili mirisne svijeće.

PFOA
Recimo da zaista kupujte zdrave namirnice. No, u čemu kuhate? Lonci i tave s podlogom na koju se hrana ne lijepi obloženi su perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA). Istraživači već duže upozoravaju na štetno djelovanje ove kemikalije. Između ostalog, povećava rizik od raka i manje težine djeteta pri porodu. Posebno je opasno ako pečete na visokoj temperaturi ili ako je došlo do oštećenja podloge koja se počinje guliti. Radije koristite klasično posuđe od lijevanog željeza. piše