To ti je salata

806

salaticaViše vitamina C nego u naranči!

Pročitajte više o biljci koja sadrži više vitamina C od naranči, više željeza od špinata i više kalcija od mlijeka. Ljekovita potočarka pomoći će vam i u probaviti obroka te vašem zdravlju pružiti mnogo dobrobiti. Ljekovita potočarka (Nasturtium officinale) vodena je biljka dugih peteljki, s malim, okruglastim, svijetlozelenim listovima. Zanimljivo je da su stari Rimljani i Perzijanci koristili potočarku kao hranu za mozak, svojevrsni tonik za živce, ali i kao afrodizijak. Danas se uglavnom koristi tek kao dekoracija jelu, no njezina nutritivna vrijednost je tolika da ovi listovi oštrog gorkog okusa zaslužuju da ih se jede sirove.

Lutein, jod i enzimi

Smatra se hranom koja usporava starenje te je jednako dobra, a po nekima i bolja od mnogih drugih namirnica koje se primjenjuju u tu svrhu. Sadrži mnogo luteina, koji poboljšava ili bar održava oči zdravima usprkos starenju. Potočarka sadrži i velike količine joda, toliko velike da se ne preporučuje ljudima koji pate od hipertireoze.
Iznimno visoka količina joda potočarki daje prednost u odnosu na ostale biljke iz porodice krstašica. Krstašice su bogate hranjivim tvarima koje pomažu u sprječavanju raka, a sve sadrže hranjive tvari s molekulama sumpora. Neki od tih spojeva pomažu jetri u drugom koraku detoksikacijskog procesa.
Sadrži i enzime koji jetri pomažu proizvesti i dostaviti glutatione u stanice našeg tijela. Glutation se smatra glavnom antioksidativnom molekulom jer dodaje i reciklira potrošene antioksidanse obnavljajući njihovu aktivnost kako bi mogli zaštititi stanice od oksidativnog stresa. piše