Nepotrebno i štetno

770

tabletKupovanje vitamina jednako je bacanju novca u WC. Za razliku od prirodnog unosa vitamina, oni koje progutamo kao dodatke prehrani nemaju posebnu korist za organizam, a neki čak povećavaju rizik od dobivanja teških i opasnih bolesti. Stručnjaci ističu opasnosti triju popularnih vitaminskih pripravaka.

Američki liječnik David Agus u svojoj knjizi The End of Illness upozorava na vrlo lošu naviku koju je uočio širom SAD-a, a to je nepotrebno uzimanje vitaminskih pripravaka.

‘Već postoji 50 velikih istraživanja o dodacima prehrani i niti jedno nije pokazalo da oni koriste zdravlju srca ili prevenciji protiv raka. Zaista ne shvaćam zbog čega ih uzimamo’, rekao je.

Dr. Agus nije jedini stručnjak kojeg ovo frustrira. Drugi smatraju da je kupovanje vitamina jednako bacanju novca u zahodsku školjku. To je nekad i doslovno tako jer višak pojedinih vitamina se odmah izbacuje iz tijela putem urina. Pa ipak, građani SAD-a svake godine potroše 28 milijardi dolara na dodatke prehrani, uključujući vitamine i biljne pripravke.

Stručnjaci ističu opasnosti triju popularnih vitaminskih pripravaka:

Vitamin E

Nekad se veličao kao odlično sredstvo protiv raka. Američki Nacionalni institut za rak bio je toliko oduševljen vitaminom E da je naručio studiju koja će dokazati njegovo djelovanje u prevenciji protiv raka prostate. Međutim istraživanje je dokazalo da muškarci koji uzimaju vitamin E u dodacima prehrani imaju 17 posto veće, a ne manje šanse dobiti rak prostate.

Vitamin E je najbolje dobiti putem prehrane: klica, sjemenki suncokreta ili brokule. No, uzimate li ga redovito kao dodatak prehrani, i to u većim količinama, najgore je što možete učiniti. Baš kao i mnogi drugi vitamini, i on tada gubi svoje povoljno djelovanje.

Vitamin A

Važan je za reprodukciju, zdravlje kostiju i imunitet. Ali, jedete li uravnoteženo, dobit ćete ga dovoljno putem hrane. Budući da se vitamin taloži u tijelu, uzimanjem dodataka lako se može nakupiti višak vitamina A, koji može štetno djelovati na jetra, uzrokovati urođene mane i poremećaj središnjeg živčanog sustava.

Oblik vitamina A, betakaroten, smatra se dobrim u prevenciji raka, ali samo ako ga uzimate putem hrane. U obliku tablete čini baš suprotno. Studija je pokazala da muškarci koji puše i uzimaju tablete betakarotena imaju 18 posto veću vjerojatnost razviti rak pluća te osam posto veću vjerojatnost umrijeti prije vremena, nego oni koji nisu uzimali ovaj vitaminski pripravak.

Vitamin C

Vitamin C se često povezuje s borbom protiv infekcija. Iako nema čvrstih znanstvenih dokaza da vitamin C štiti od prehlade, čim kihnu mnogi popiju tabletu vitamina C.

Za razliku od vitamina A, vitamin C je topiv u vodi, što znači da se suvišak izbacuje putem urina. Međutim, suvišak može uzrokovati i neke probavne probleme, a neki stručnjaci visoke koncentracije vitamina C (više od 500 miligrama na dan) povezuju s pojavom bubrežnih kamenaca.

I u ovom slučaju je najbolje unositi vitamin C putem hrane koja ga sadrži, a ne u posebnim tabletama. Želite li ipak popiti vitaminski pripravak, obavezno se držite preporučenih doza. piše