Neugodne promjene na koži ruku i lica

692

Što je najučinkovitije za uklanjanje staračkih pjega? Hormonalne tablete mogu uzrokovati njihovu pojavu? Imam 50-ak godina i pojavile su se neke na licu i rukama.

 ruke

Staračke pjege se javljaju na određenim tipovima kože uslijed djelovanja UV ( sunca) i procesa starenja. Hormonalne tablete uzrokuju pojavu hiperpigmentacija na licu, najčešće na jagodicama, gornjoj usni, čelu ili na obrazima. Ta bolest se zove melazma. Može se javiti i tijekom trudnoće ili kod nekih hormonalnih poremećaja.

Pretpostavljam da se kod gospođe radi o staračkim pjegama, obzirom na ruke. Mogu se uklanjati kremama ili serumima koje sadrže tvari za izbjeljivanje, a vrsta tvari se određuje ovisno o tipu kože, lokalizaciji i količini promjena, godišnjem dobu i sl. Najčešće se koriste retinol, C vit, voćne kiseline i dr. No, te kreme ili serumi su ipak najefikasniji u prevenciji stvaranja staračkih pjega.
Također dolazi u obzir krioterapija, laser i kemijski pilinzi. Ne može se govoriti o najučinkovitijem sredstvu općenito, već treba odabrati pravo sredstvo ovisno o pacijentu i njegovim promjenama, ali i njegovim očekivanjima. piše