Niži tlak i jača srce

728

viljuskaSedam na dan – i nema kolesterola. Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da nam je dnevno potrebno svega sedam oraha kako bismo se zaštitili od bolesti, te snizili kolesterol. Što je tako dragocjeno u orasima? Sadrže vrlo visoke razine polifenola, antioksidansa koji mogu zaštititi tijelo od molekula koje štete tkivu. Oni su također odličan dijetalan izvor vlakana, magnezija, B vitamina, vitamina E i drugih antioksidansa.

Dakle, ako želite sniziti razinu svog kolesterola, u svakodnevnu biste prehranu trebali uključiti minimalno sedam oraha. Pomoći ćete organizmu da se bori protiv upala, a one su, uz visoki kolesterol vodeći faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
‘Orasi su daleko zdraviji od brazilskih oraščića, pistacija, pekan oraha, kikirikija, badema, makadamija, cashew oraščića i lješnjaka’, poručuju znanstvenici.

Protiv stresa

Osim toga, prehrana bogata orasima može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa.
Istraživanje provedeno na ljudima koji su tri tjedna jeli orahe, a inače imaju visoku razinu lošeg kolesterola, pokazalo je da u stresnim situacijama imaju niži krvni tlak nego obično. “Oni koji su tri tjedna jeli orahe imali su niži krvni tlak nego drugi sudionici istraživanja”, rekla je profesorica Sheila West s Državnog sveučilišta Penn.
Orasi bi nekima mogli spasiti i život jer pretjerani biološki odgovor na stresnu situaciju, uočen kod određenih osoba, povećava rizik za razvoj srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u orasima, poznati su razrjeđivači lošeg kolesterola. piše