10 pomagača

759

grah_crveniHrana koja nas oslobađa lošeg kolesterola. Zanima li vas hrana koja utječe na snižavanje opasnog kolesterola u krvi? Povišene razine lošeg kolesterola povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara pa vam poznavanje najosnovnijih nutricionističkih spoznaja može spasiti život.

Lista namirnica koje popravljaju odnos lošeg i dobrog kolesterola:

1. Zob
Jednostavno rješenje povišenog kolesterola može biti doručak koji uključuje zob. Opasni LDL kolesterol u samo šest tjedana može se smanjiti za 5,3 posto. Zob sadrži beta-glukan, sastojak koji apsorbira LDL, a tijelo ga zatim izbacuje.

2. Crveno vino
Čašicom do zdravlja, moglo bi se reći. Jedno istraživanje je pokazalo da vino od sorte grožđa Tempranillo značajno utječe na razinu kolesterola. Španjolski stručnjaci s Universidad Complutense de Madrid ustanovili su da se zbog umjerenog uživanja u crnom vinu opasni kolesterol smanjuje za 9%, a kod onih koji imaju izrazito visoke razine LDL-a i za 12%.

3. Orašasti plodovi
Želite li smanjiti razine kolesterola trebate hrskati orašaste plodove. Oni koji redovito pojedu šaku oraha dnevno, nakon mjesec dana imaju za 9.3 % niže razine LDL kolesterola. Dobri su i bademi.

4. Grašak i grah
Grašak i grah odlični su za srce. Znanstvenici na Arizona State University Polytechnic ustanovili su da ljudi koji jedu pola šalice graha u juhi imaju do 8% manje razine kolesterola. Ključna stvar kod ovih namirnica je veća količina vlakana koja usporava apsorpciju kolesterola iz drugih namirnica.

5. Čaj
Osim što njegovi antioksidanti štite od raka, crni čaj snižava lipide u krvi do 10 posto u samo tri tjedna. Bio je to zaključak veće studije koja je pokazala da čaj pomaže pri smanjenju rizika od srčanih bolesti.

6. Tamna čokolada
Antioksidanti iz kakaa pomažu u povećanju razine dobrog kolesterola HDL. Sudionicama jedne američke studije dnevno su davali kakao prah, nakon 12 tjedana imali su 24% više dobrog HDL-a.

8. Avokado
Avokado je odličan izvor za srce poželjnih mononezasićenih masti, tipa masti koji povisuju HDL, a snižava LDL kolesterol. No, budući je avokado kaloričan koristite ga umjereno.

9. Češnjak
Češnjak snižava kolesterol, sprečava stvaranje ugrušaka, snižava krvni tlak i štiti od upalnih procesa. Otkriveno je i da služi u ranoj prevenciji stvaranja ugrušaka jer ometa priljepljivanje čestica kolesterola na stjenke arterija. Uzmite dva do tri svježa češnja na dan.

10. Maslinovo ulje
Ulje masline je prepuno zdravih mononezasićenih masnih kiselina koje snizuju LDL kolesterol. Zanimljivo da pomažu i u uklanjanju masnoća na trbuhu. Koristite ga za marinade, salate i pečenje na laganoj vatri. piše