Nova katastrofa

1086

Baby boom generacija ide u mirovinu. Svake godine novih 80.000 penzionera. Iako se smatra katastrofalnim, omjer umirovljenika i radnika 1:1,22 za pet godina mogao bi biti nedostižan san. Prema projekcijama demografa Jakova Gele, u narednih deset godina broj umirovljenika drastično će porasti jer iz svijeta rada odlazi tzv. Baby boom generacija.

kolicaNepovoljan omjer

Od 1945. do 1955. u Hrvatskoj se svake godine rađalo 85 do 95 tisuća djece. Danas su to radnici koje do mirovine dijeli nekoliko godina – pojašnjava Gelo. Već prošle godine, umirovljeno je preko 60.000 radnika, dok je samo pet godina ranije, 2006. godine umirovljeno 10.000 radnika manje (oko 51.000 novih umirovljenika, op.a.)!Odlazak u mirovinu tzv. baby boom generacije događa se tijekom krize, pa na njihova radna mjesta ne dolaze mladi i obrazovani, već se veliki broj umirovljenjem ispražnjenih radnih mjesta – gasi.

Omjer umirovljenika i radnika još će se pogoršati, a kao rješenje, bivša državna tajnica za rad Vera Babić vidi useljavanje. Matematika je neumoljiva, i kad bi se zaposlilo svih 308.000 nezaposlenih, u Hrvatskoj i dalje jednu mirovinu ne bi punilo više od 1,5 radnika, što je i dalje vrlo nepovoljno.

– Demografska struktura Hrvatske upućuje na to da i kod povećane zaposlenosti ne bi bilo sigurnog socijalnog sustava. Hrvatskoj će dugoročno, kao i skandinavskim zemljema i Njemačkoj pomoći samo migracije. Ako ih bude i ako Hrvatska to prepozna i na vrijeme se strateški pripremi na migracijsku politiku – govori Vera Babić.

Međutim, hrvatsko gospodarstvo još dugo neće biti u mogućnosti otvoriti radna mjesta u opsegu da bi trebali uvoziti radnu snagu. Problem je pronaći radno mjesto i za sve nezaposlene stanovnike Hrvatske.  

Nama treba 15 do 20 tisuća migranata godišnje kako bi se spriječila daljnje urušavanje sustava. Lako je uvesti radnike, ali u Hrvatskoj ih nema tko zaposliti. Ne postoji dugoročna migracijska politika, a stanje na tržištu rada je kofuzno I neuređeno. Imamo problem s pronalaženjem radnika u sezoni gradnje, poljoprivrednih radova i u turističkim mjesecima kada ugosititelji i hoteljeri ne mogu pronaći dovoljan broj radnika. Ali, onda dođe rujan pa listopad kad potražnja nestaje I umjesto nekoliko mjeseci intenzivnog traganja za radnicima, do ožujka sve miruje, a puni se samo Zavod za zapošljavanje – kaže Gelo.

Migranti iz Afrike

Bilo bi idealno, kaže, kada bi useljenici u Hrvatsku bili iz zemalja u našem okruženju, koji će se lakše prilagoditi uvjetima i običajima u Hrvatskoj. No, sada je trend da migranti dolaze iz Afrike. piše